Predstavnici Vojne bolnice vratili se iz mirovne misije u Cetralnoafričkoj Republici

NIŠ

  Pripadnici devete rotacije SRBKON 9, Multidimenzionalne integrisane misije Ujedinjenih nacija za stabilizaciju u Centralnoafričkoj  Republici MINUSCA- stigli su juče u ranim jutarnjim  časovima u Vojnu bolnicu Niš.
              Misija UN MINUSCA  uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 2149 od 10. aprila 2014.godine.


           U nama dalekoj, sukobima podeljenoj Centralnoafričkoj Republici, u samom srcu Afrike, već duži niz godina funkcioniše vojna bolnica drugog stepena, gde srpski lekari i tehničari pružaju zdravstvenu zaštitu pripadnicima UN-a. U glavnom gradu ove zemlje, sa blizu milion stanovnika, stacionirana je glavna komandna snaga UN-a, MINUSCA, u čijem sastavu se nalazi naš kontigent. Zadatak srpskih snaga je  prvenstveno pružanje medicinske pomoći  pripadnicima UN-a, kojih je po nekim procenama u  samom  gradu preko 7000. Bolnica je opremljena za prihvat i zbrinjavanje svih vrsta obolelih, a prevashodno za pružanje hitne i neophodne zdravstvene  pomoći mirovnjacima u ovoj još uvek nestabilnoj zemlji.
             Na ovaj put krajem  maja 2019. godine, uputila se i deveta rotacija srpskog kontigenta, 72 pripadnika vojnog saniteta i logističke podrške. Među njima je i 10 pripadnika Vojne bolnice Niš. Dočekala ih je surova afrička klima, visoke temperature i često nepoverenje lokalnog stanovništva. Narednih 280 dana, ova ekipa uigranih prfesionalaca, pružala je sve vrste usluga pripadnicima UN-a, od pregleda lekara opšte medicine, preko stomatološke zaštite, pa sve i do najkomplikovanijih hirurških zahvata koje je ova, u suštini ratna poljska bolnica u stanju da pruži.  Pacijente čije je zdravstveno stanje bilo za viši nivo zdravstvenog zbrinjavanja, evakuisani su u Ugandu, u bolnicu trećeg stepena, ili su pacijenti vraćeni u svoje matične države radi daljeg lečenja.Transport i obezbeđenje pacijenata vršili su  naši lekari i tehničari, u sklopu AMET-a, ekipe  za vazdušnu evakuaciju.
        Da se radi o jako ozbiljnom poslu, govore podaci  da je u toku ove, devete rotacije, u bolnici pregledano više od 8769 pacijenata.U sastav hirurškog tima bio je pp dr Žikica Džudžić i  operisano  je preko 25 hitnih slučajeva. Major dr Dalibor Stojanović je u stomatološkoj ordinaciji izvršio skoro 1700 intervencija. Odeljenje  radiologije na čelu sa potpukovnikom dr Miloradom Pejčićem je pregledalo 1386 pacijeanta. U  laboratoriji je izvršeno blizu 11370 analiza. Značajnu podršku  dali su i medicinski tehničari zastavnici Todorović Zlatan i Nikolić Goran, medicinski tehničari Petrović Predrag, Aranđelović Slavica, Milošević Gordana , Trajković Nebojša i Ilić Suzana.
Funkcionisanje bolnice je za sve vreme bilo besprekorno i pored velikog  broja pacijenata i sporadičnih sukoba zaraćenih strana u samom   gradu Bangiju.


Ono  što izdvaja ovu rotaciju od ostalih, dosadašnjih rotacija srpskog kontigenta, je prelazak Bolnice na takozvanu samoodrživost, tj. Samostalno funkcioisanje bolnice bez podrške UNa, oslonjena samo na podršku matične države. Sva oprema na kojoj  će ubuduće  srpski lekari i tehničari raditi, dopremljena je u Bangi iz Srbije, prešavši ogroman  put, što vazdušnim, što kopnenim i morskim putem. Ovaj ogroman zadatak je izvršen u najkraćem mogućem roku, jer i pored zamene  stare UN opreme novom, srpskom, funkcionisanje same bolnice  i njen neprekidni rad na medicinskoj pomoći nije smeo  biti  zaustavljen.
              I pored brojnih obaveza, daleko od svojih porodica, pripadnici srpskog kontigenta su  uvek nalazili vremena za druženje i staranje nezaboravnih uspomena.  I baš zbog toga, mnogi od srpskih mirovnjaka ponovo žele da se vrate u Afriku, i da još jednom prožive ovu napornu, ali na kraju, ipak lepu avanturu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare