PREDSTAVNICI PARLAMENTARNE SKUPŠTINE OEBS-A U PREŠEVU ZBOG IZBEGLICA

PREŠEVO
Predsedavajuća Komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS)  Izabel Santos.Građani izjavila je danas u Prešrvu da su zvaničnici Srbije “uradili  izvanredan posao vredan poštovanja”.

Santos je ovo izjavila  tokom posete prihvatnim objektima za izbeglice u Miratovcu i registracionom centru u Preševu.)

“Srbija, kao i mnoge druge zemlje, treba da bude deo koordinisanog evropskog odgovora. Taj odgovor mora da bude zasnovan na podeli tereta, uklanjanju ograda i zidova, legalnim kanalima za migraciju i efikasnoj, uobičajenoj registracionoj proceduri u zemljama, koje su suočene sa prilivom ljudi”, prenosi njenbe reči u saopštenju  PS OEBS.

Prema njenim rečima, OEBS može da uradi više na upravljanju krizom, kroz razmenu najboljih razultata, organizaciju dodatne obuke za zvaničnike koji se bave izbeglicama i migrantima, pružanje pravne podrške, nadgledanja i izveštavanja.

Članovi Komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja PS OEBS razgovarali su sa izbeglicama, humanitarnim radnicima, zvaničnicima u prihvatnim objektima za izbeglice na granici između Srbije i Makedonije i pripadnicima različitih organizacija i humanitarnih grupa, među kojima UNHCR i Međunarodne organizacije ze migracije i Crvenog krsta.

Delegaciju, u kojoj su bili u potpredsednica Komiteta Ivana Dobesova iz Češke i specijalni predstavnik PS OEBS o pograničnim pitanjima Ignacio Sančez Amor iz Španije, ugostila je izvestilac Komiteta i potpredsednica srpskog parlamenta Gordana Čomić.

Delegaciji su se pridružili i šefica srpske delegacije pri PS OEBS Dijana Vukomanović, član delegacije Meho Omerović.i predsedavajući Komiteta parlamenta Srbije o ljudskim i manjinskim pravima i rodnoj ravnopravnosti i generalni sekretar PS OEBS Roberto Montela.

 

Montela je dradio I na jugu Srbije kao prvi šef kancelarije OEBS-a u Bujanovcu otvorene neposredno po završetku oružanih sukoba u Kopnenoj zoni bezberdnosti .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare