Predstavnici najvećih japanskih kompanija u poseti Nišu

NIŠ

Naučno-tehnološki park Niš posetili su visoki predstavnici najvećih japanskih kompanija i investitora među kojima su bili Toyo Tires, Itochu Corporation, Takeda Pharmaceuticals, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric, JBAS, Japanska razvojna agencija JICA i drugi. Oni su se pre toga sastali u Gradskoj kući sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.     Svrha posete Naučno-tehnološkom parku je upoznavanje sa potencijalima i kapacitetima, u cilju ostvarenja potencijalne poslovne saradnje.

Sastanku su, pored predstavnika NTP Niš, prisustvovali Klub privrednika “Naisus” i kompanije-članovi Naučno-tehnološkog parka Niš. Nakon sastanka, posetili su i Elektronski fakultet i održali sastanak sa dekanom Draganom Mančićem.

     Dr Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš, naglasio je da NTP Niš radi već godinu dana i da je dostignut određen stepen zrelosti.

     „Imamo trenutno 33 kompanije, sa  preko 600 ljudi, i prosto smo došli u situaciju da možemo respektabilno prezentovati neka tehnološka dostignuća kompanija, pre svega naših članica. Imali smo prilike da danas radimo sa delegacijom japanskih privrednika, multinacionalnim kompanijama, koje su posebno aktivne u oblasti visokih tehnologija. Imali smo prilike da razgovaramo  i sa predstavnicima JICA-a, odnosno japanske razvojne agencije , koja je nama vrlo interesantna kao partner za pružanje podrške takođe razvoju inovacionog i startap eko sistema u Nišu i regionu“, rekao je Ranđelović.

    Dodao je da se nada da će oni otići iz Niša, generalno, sa pozitivnim impresijama, jer ovde se radi i o potencijalnim investitorima i o transferu tehnologija i o dugoročnim strateškim partnerstvima, možda i o nekom potencijalnom razvojnom pomoći sa nekom japanskom agencijom.

    “Ubeđen sam da iz Niša odlaze sa pozitivnijim impresijama od onih koji su očekivali“, kazao je Ranđelović.

    Goran Pekez, predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji, istakao je da je Niš pun potencijala i da su japanske kompanije vrlo zainteresovane za sve što ovaj grad nudi.

    „Delegaciju Japanske poslovne alijanse danas čine svakako rukovodioci vodećih japanskih investitora i organizacija koje posluju u Srbiji. Budući da smo nadležni za ceo region Balkana i da su  do sada japanski investitori uložili preko 2,5  milijardi dolara u Srbiji, bili smo zainteresovani za potencijal koji možmo da nađemo na jugu Srbije. Naime,  naše investicije  su do sada bile fokusirane na Beograd i Vojvodinu i vidimo jug Srbije i Niš kao centar tog područja, kao jedan nepokriven potencijal u smislu investicija i  poslovanja”, rekao je Pekez.

     Prema njegovim rečima članovi japanske delegacije privrednika pozitivno su iznenađeni svime što su čuli od domaćina, počevši od prezentacije gradonačelnice i prezentacije u NTP-u.

    “Potencijali su zaista veliki i kreću se u  unapređenju IT usluga i svih proizvodnih procesa. Mislim da će ovo biti prva u nizu poseta i da su japanski investitori vrlo zaintereovani za IT u Srbiji. Videli smo da su obe strane imale konkretne ideje, tako da se nadam da ćemo biti u kontaktu i promovisati naše ideje. Mislim da se naše kompanije fokusiraju na inovacije, a Niš je zaista nadolazeći centar inovacija i zainteresovani smo da budemo deo toga“, dodao je Pekez.

    Direktor regionalne privredne komore Niš Aleksandar Milićević ovom prilikom istakao je da kao region postajemo sve popularniji.

   „Sama činjenica da se ovako ozbiljna i velika delegacija pojavila danas u Nišu govori o tome da kao region postajemo sve popularniji, jer ovo nije jedina delegacija koja je u poslednje vreme posetila naš region, što dovodi do velikih investicija. Ovo samo govori o tome da će dodatna vrednost ostvarivanja proizvodnje u fabrikama, koje su ovde, dovesti do toga da se sve više tehnologije implementira i samim tim da naš region postane sve važniji za Republiku Srbiju“, kazao je Milićević i izrazio nadu da Srbija bude sve naprednija na ovom polju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare