Predstavljeni podaci o potrošnji 14,7 milijardi dinara kroz javne konkurse u poslednje tri godine

BEOGRAD

BIRN Srbija, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama i timom istraživača iz 17 lokalnih organizacija civilnog društva, predstavila je danas podatke o potrošnji 14,7 milijardi dinara kroz javne konkurse u poslednje tri godine.

Jedinstvena baza Javno o javnim konkursima daje pregled potrošnje kroz 1.637 konkursa koje je raspisalo 190 institucija na svim nivoima vlasti, a kojima je finansirano  33.396 projekta koje je sprovelo 11.070 medija, udruženja građana, omladinskih organizacija i organizacija i ustanova u kulturi.

Analiza podataka pokazala je sledeće trendove:

Najviše državnog novca je potrošeno za finansiranje projekata organizacija civilnog društva, preko 53 miliona evra (odnosno 6,2 milijarde dinara). Slede konkursi za javno informisanje na koje je potrošeno nešto više od 42 miliona evra (gotovo 5 milijardi dinara).
Najviše novca za javne konkurse izdvaja se na nivou lokalnih samouprava, slede republička ministarstva i pokrajinski sekretarijati.  Tokom godina ukupna suma na sva tri nivoa vlasti je relativno stabilna, sa tendencijom smanjenja u periodu 2019 – 2020.
Iako je period istraživanja obuhvatio period kovid krize, svega 155 projekata se bavi ovom temom.
Dva najkrupnija problema u primeni su finansiranje redovnog rada organizacija i medija kroz konkurse za tematske projekte, kao i finansiranje rada organizacija i medija bliskih vlasti koji imaju olakšan pristup državnim fondovima
Dostupnost informacija o javnim konkursima je nedovoljna za obezbeđivanje transparentnosti i evaluaciju njihovih rezultata.
U proceduralnom smislu, nedostaje standardizacija konkursne procedure i njeno ujednačavanje na nivou sva četiri sektora, što bi doprinelo i lakšem praćenju rezultata konkursa i većoj transparentnosti.
Ukupan broj registrovanih organizacija civilnog društva je čak pet  puta veći od broja organizacija koje dobijaju novac na konkursima, a od 11.070 dobitnika oko 30% se ponavlja iz godine u godinu.

U uslovima prolongirane zdravstvene krize, hroničnog nedostatka novca na tržištu i nedovoljno razvijenih alternativnih modela finansiranja državni novac je najvažniji izvor finansiranja za posmatrane sektore (mediji i informisanje, kultura i umetnost, organizacije civilnog društva i omladina)   i namenjen je ostvarivanju javnog interesa.

Međutim, u praksi, javni konkursi postaju predmet interesovanja javnosti zbog brojnih problema, od nedorečenih procedura i diskrecionog odlučivanja, pa sve do krupnih kršenja zakona, korupcije i zloupotreba. Samo u tekućoj godini koalicija organizacija okupljenih oko praćenja javnih konkursa – Otvoreno o konkursima, OKO, identifikovala je bar 10 konkursa na kojima su se desile neregularnosti, a na kojima je potroseno najmanje 845,5 miliona dinara.

Prvi korak u sprečavanju zloupotreba je objavljivanje što većeg broja podataka u vezi sa konkursima i što potpuniji uvid javnosti u ovaj vid potrošnje. Predstavljeni podaci nude mogućnost dublje analize i procene sprovedenih konkursa i ujedno predstavljaju bazu organizacijama okupljenim oko platforme Otvoreno o konkursima, OKO, za zagovaranje unapređenja javnih politika i procedura za njihovo sprovođenje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare