Osnovci u Nišu saobraćajne propise uče na saobraćajnim poligonima

NIŠ

Na saobraćajnom poligonu u dvorištu OŠ “Ratko Vukićević” održana je edukacija najmlađih osnovaca o poznavanju saobraćaja i njihovom učestvovanju u saobraćaju. Poligon koji je nalazi u dvorištu škole dar je Grada Niša koji je nabavljen u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja. Na poligonu su iscrtani kolovozi, pešački prelazi, škola, raskrsnice. Tu su i saobraćajni znaci i semafori. Prvom edukativnom času koji su vodili učitelji i nastavnici škole prisustvovala je i Vladislava Ivković, pomoćnica gradonačelnice Niša sa resornom većnicom za obrazovanje kao i direktorka škole Divna Stevanović. Vladislava Ivković je istakla da su saobraćajne poligone dobile, pored OŠ “Ratko Vukićević” još i OŠ “Radoje Domanović” kao i dve škole na seoskom području, OŠ “Desanka Maksimović” u Čokotu i osnovna škola u Medoševcu. Poligoni su nabavljeni od namenskih sredstava koja pripadaju gradu od kazni u saobraćanim prekršajima.   

                     

“O značaju edukacije dece u saobraćaju ovih dana se dosta govori pre svega  zbog kampanje o bezbednosti učesnika u saobraćaju kao i kampanja za vozače bicikla. Deca su spremna da uče, spremna su da vide gde greše kao učesnici u saobraćaju i spremna su da te greške isprave.Edukacija ove vrste je od posebnog značaja jer se radi o bezbednosti dece”, kazala je Vladislava Ivković dodajući da su dva poligona dobile gradske škole, a dva škole na seoskom područku jer i njihovi učenici su učesnici u saobraćaju, a to se posebno odnosi na školu u Čokotu koja ima čak devet isturenih odeljenja iz kojih učenici putuju do matične škole.

                              Direktorka OŠ “Ratko Vukićević Divna Stevanović je dodala se u školi svake godine u sradnji sa MUP-om i gradom organizuje edukacije učenika kada je u pitanju njihovo učešće u saobraćaju i sva deca iz prvog razreda prođu tu obuku.

                                 “Poligon koji smo sada dobili od velikog je značaja za školu jer smo uveli novi predmet u okviru slobodne nastavne aktivnosti “Deca u saobraćaju”. Deca od septembra , njih stotinak, prisustvuje toj nastavi a uglavnom su to učenici petog razreda.Na poligonu koji smo sada dobili oni mogu, ono što su teoretski naučili u učionicama, praktično da primene. Inače, bezbednost dece je svakoj školi na prvom mestu”, ističe direktorka Divna Stevanović.

                                     Saobraćajnom poligonu u školskom dvorištu posebno su se obradovali najmlađi učenici.

                                      “Na poligonu ima semafora i saobraćajnih znakova kao i pešačkih prelaza. Za nas je važno da sve to naučimo zbog bezbednosti u saobraćaju”, kaže Petar Momčilović, učenik četvrtog razreda.

                                       Natalija Lilić, učenica škole, kaže da će sada i ona ali i njeni vršnjaci naučiti kako da se ponašaju u saobraćaju.

                                        “Najviše mi se sviđaju znakovi na poligonu koje svi moramo da naučimo da se ne bi izlagali opasnosti u saobraćaju”, kaže Natalija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare