Predstavljena monografija o osnivaču Zavoda za javno zdravlje

VRANJE

Povodom devet decenija od osnivanja Zavoda za javno zdravlje u Vranju je promovisana monografija „Tragom doktora Tome M. Jovanovića“.

Monografiju su priredili lekari Zdravstvenog centra Vranje, dr  Vukašin Antić i dr Svetlana Stojanović i istoričar Vidan Bogdanović, koji su na promociji govorili o dr Jovanoviću, osnivaču ove zdravstvene ustanove.

Recenzent  dr Zoran Vasić je istakao da ova knjiga predstavlja izuzetan doprinos istorijsko – medicinskoj literaturi. Ocenio je monografiju kao značajan prilog istoriji lekarstva i dokument o životu i zdravstvenim prilikama naroda juga Srbije.

Vacić smatra da takvih lekara kao što je bio dr Jovanović više nema. Bio je posebna ličnost koga je služba vodila u Makedoniju, potom u Smederevo i Beograd, pa najzad u rodno Vranje.

Jedan od autora monografije, doktor Antić istakao je da je život Jovanovića neodvojiv od Zavoda za javno zdravlje. To je bio njegov drugi dom u kome je provodio više vremena nego u svojoj kući.

Koautor dr Stojanović je rekla da je preventiva nastavila da se razvija i pored toga što je bilo perioda koji su bili teški za Zavod. Ali zaposleni u ovoj ustanovi uvek su prepoznavali ono što je dobro i od šireg značaja.

Kada se zna u kakvoj je socijalno ekonomskoj situaciji tada živelo stanovništvo ovog kraja, podvig ovog lekara time je veći i u iskorenjivanju zaraznih bolesti i osnivanju Ustanove.

Istoričar Bogdanović je mišljenja da srpskog naroda ne bi bilo bez ovakvih ustanova, jer jednu državu ne čine samo vojska i birokratski aparat, već i lekarstvo, medicina i prosveta. I zato bi ovakvim lekarima trebalo podizati spomenike i istraživati njihove životopise.

Devet decenija Zavoda za javno zdravlje znači isto toliko godina borbe lekara na ovom području protiv zaraznih i drugih bolesti, kao i edukaciju stanovništva u prevenciji i higijeni. Ova monografija je trajni dokument koji svedoči o tome, a pre svega, o dr Jovanoviću.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare