Predstavljena knjiga aforizama Zorana M. Jovanovića

LESKOVAC

U Narodnom muzeju u Leskovcu predstavljena je druga po redu knjiga aforizama „Živi zid” čiji je autor Zoran M. Jovanović. O knjizi su govorili prof. dr Dragomir S. Radovanović iz Leskovca, autor 211 knjiga i preko 20.000 aforizama, Hermina Zlatanović, autorka knjige “Priče duše“, napisane na dijalektu i Marina Stojković profesor srpskog jezika i književnosti, koja je govorila i o samom pojmu i terminu aforizam.

„Sam termin je postao poznat u zbirci starogrčkog lekara Hipokrata pod nazivom „Hipokratovi aforizmi“. Tada nije bilo književnog žanra, ali je on svojom kratkoćom forme služio da leči ljudsku dušu. Teka kasnije se uvodi u književnost i to na različite načine i razičitim tempom, pogotovo u Evropi. Razlog tome je što su političari, istoričari, filozofi ovaj termin upotrebljavali da bi lečili ljudsku dušu, bolesti i poremećaje. Dakle, do 16. veka to je bio čisto medicinski termin sa naznakama književnog žanra. Što se tiče srpskog aforizma, on se drugačije ispoljavao. Prvobitno je to bilo u epigramima, odnosno kratkim jezgrovitim pesmama, pa kasnije u sentencama, čak i u bajkama, basnama, poslovicama, mudrim izrekama… To su bile misli u moralu. U pravom smislu se pojavio 60-ih godina 20. veka i smatra se da je preteča bio Vlada Bulatović Vib, a da su mu podršku pružili Milovan Vitezović i Dušan Radović.“

Stojkovićeva smatra da Jovanovići aforizmi imaju sve odlike koje i trebaju imati.

„Kratki su, jezgrobiti, aktuelni, imamo i sferu filozofije, politike, života, ljubavi, problema mladih u savremenom društvu… Te kratke poruke koje nam on pruža nas teraju da se zamislimo, što je i cilj svakog aforizma, da ne ostanemo ravnodušni, već da se pitamo šta je to hteo autor da kaže. Njegova jednostavnost je samo dobro osmišljena maska iza koje se kriju brojne asocijacije, a na nama je da ih otkrijemo. Njegovi aforizmi su podeljeni u četiri etape, a meni su omiljeni aforizmi o aforizmima. Recimo, „pisanjem aforizama otvorio sam novo poglavlje u životu, dok me ne zatvore“, zatim „ja najbolje znam vrednost svojih aforizama. neki su me skupo koštale, a za neke ću tek da platim“, te „napisao sam aforizam, boli glava, a mogu da ga osetim i po leđima“.

U muzičkom delu programa učestvovao je Denis Savić, gitarista leskovačke rok grupe Denis Napast.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare