Lokacija za prihvatilište za pse i dalje je nepoznata, rad čeka predlog udruženja

NIŠ

 Na kojoj lokaciji će se nalaziti prihvatilište za napuštene pse i dalje je nepoznanica. Prema rečima gradonačelnice Niša odluku o tome doneće Grad zajendo sa udruženjima za zaštitu životinja budući da su oni partneri na ovom poslu. Od nekoliko lokacija predloženih do sada se odustalo, a jedan od predloga o kome se sada govori je da se prihvatilište izgradi kao proširenje već postojećeg prihvatilišta koje se nalazi u delu gradske deponije.

                       „  Do sada smo imali mnogo predloga  za izgradnju prihvatilišta za napuštene pse. Grad je otvoren i za sve predloge koji bi stigli od udruženja za zaštitu životinja. Dali smo  najpre mogućnost da to bude nekadašnja stara farma između Svrljiga i Knjaževca. Udruženja su  rekla da im je predaleko posebno kada je leto i kada JKP „Medijana“ mora da odvozi pse 30 i nešto kilometara. Dali smo i drugu mogućnost, da to bude Gadžin Han. Za sada  udruženja razmišljaju ali odgovora nema“, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                         Prema njenim rečima najisplativije bi bilo da se proširi postojeće prihvatilište kod gradske deponije jer bi tako bilo potrebno najmanje novca.

                        „ Ako se pitamo šta je Gradu najisplativije to je da  proširi postojeće prihvatilište na deponiji. To je najmanje ulaganje para. Želimo da novac koji smo odvojili, a to su  milioni i milioni dinara, kako bi smo sklonili pse sa ulica zbog bezbednosti naših sugrađana, a onda i zbog bezbednosti samih pasa u smislu njihove zdravstvene nege, kontrole i hrane, da nisu bolesni i izgladneli, utošimo na svima prihvatljiv način. Dakle, nama je najjednostavnije  da postojeće prihvatilište na deponiji proširimo. Da li će to udruženja prihvatiti videćemo. Mi smo partneri na tom projektu“, istakla je Sotirovski.

                         Dodaje da je Grad dao mogućnost udruženjima da se izjasne po pitanju lokacije za buduće prihvatilište.

                         „ Jedini uslov je da lokacija bude gradska, jer Grad nema mogućnosti za jako dug proces ulaska u novu ekproprijaciju, da menja planove i dodatno komplikuje sve to. Da li će to  biti Gadžin Han, da li će to biti deponija ili neka treća lokacija na udruženjima je da se dogovore pošto ih ima mnogo i da kažu „mi smo odlučili da to bude ovde“. Na Gradu je dalje da raspiše javni poziv,da nađe izvođače radova  pa da napravimo projekat prihvatilišta po standardima Evropske unije“, naglašava Sotirovski.

                        Ona je dodala da istovremeno sa planovima za izgradnju prihvatilišta mora da se radi i na započetoj akciji sterilizacije pasa i mačaka koja se obavlja u saradnji sa JKP „Medijana“ i besplatna je.

                         „Bez toga je akcija  sa prihvatilištima besmislena. Vi svakoga dana imate puta 3 puta 4  pasa i mačaka na ulici. Ako neko ima pet štenaca, tri prodate a dva napustite i oni u na ulici, sutra ćete imati ko zna koliko napuštenih pasa. To je onda nazaustavljiv proces i moramo da objasnimo ljudima  kako njihovi psi moraju da idu na sterilizaciju kako bi smo imali što manje napuštenih pasa.  To znači i uštedu para u budžetu jer godišnje za ujede pasa damo i po 70 do 80 miliona dinara“, zaključila je gradonačelnica.

                     Podsećanja radi udruženja za zaštitu životinja su odbili lokaciju između Svrljiga i Knjaževca jer je predaleko, a kada je najavljeno da prihvatilište može da bude u selu Duga Poljana kod Gadžinog Hana udruženja su organizovala proteste, a meštani ovog sela postavili su pitanje da li bi prihvatilište uticalo na to da selo ostane pusto, dok su iz udruženja navodili da bi na toj lokaciji koja bi zauzimala 11 hektara prihvatilište više ličilo na logor i ne bi rešilo problem većeg broja pasa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare