Predstavljena analiza „Šta diše Leskovac?“

LESKOVAC

Udruženje „Tim 42“ organizovalo je okrugli sto na kome je predstavljena publikaciju ove organizacije „Šta diše Leskovac?“. Reč je o analizi koja bi trebalo da pokaže koje su aktivnosti sprovedene u prvoj godini važenja Kratkoročnog akcionog plan za zaštitu vazduha (KAP), usvojenog od Skupštine grada Leskovca u februaru 2022. godine, kao i u kojoj meri, zatim kako se upravlja ovom javnom politikom, kao i da li je rešen jedan od osnovnih problema u oblasti upravljanja vazduhom na teritoriji grada – neadekvatno informisanje javnosti o kvalitetu vazduha. Analiza je pokazala da može da se razgovara o tome šta je sve problematično u samom dokumentu, koliko ima nedostataka u njegovom sprovođenju, ali malo o tome šta je za više od godinu dana urađeno da se vazduh u Leskovcu unapredi. Neke od zamerki na LAP su da su u kratkoročnom planu navedene uglavnom dugoročne mere, ne postoje konkretni rokovi za sprovođenje aktivnosti, nije uspostavljeno operativno upravljanje ovom javnom politikom i ne postoji koordinacija aktivnosti nadležnih organa koji treba da je sprovode. Dalje, sam plan sadrži veliki broj aktivnosti koje su u okviru redovnih nadležnosti uprava, što stvara teškoće u razlikovanju onoga što je aktivnost KAP-a i onoga što je redovno poslovanje organa/preduzeća. Od devet aktivnosti navedenih u KAP-u, šest se sprovodi delimično, dok se tri ne sprovode uopšte. Sistem informisanja građana o kvalitetu vazduha je konfuzan i neadekvatan. Građanima nedostaju blagovremene, adekvatne i potpune informacije o kvalitetu vazduha koje saopštavaju nadležni organi i oni se okreću drugim, alternativnim izvorima informisanja. Nadležni organi ne izrađuju izveštaj o sprovođenju ovog plana, pa su građani uskraćeni za informacije o tome šta grad preduzima kako bi se kvalitet vazduha u Leskovcu unapredio.

U diskusiji na okruglom stolu su učestvovali predstavnici Trag fondacije, lokalnih ustanova, javnih preduzeća, organizacija civilnog društva, kao i građani zainteresovani za temu kvaliteta vadzuha. Iz „Tima 42“ kažu da će, na osnovu rezultata analize, tokom naredne nedelje uputiti inicijativu donosiocima odluka u Leskovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Miško
Miško
7 meseca pre

Rekoše li nešto, dokle se stalo sa onu fabriku za reciklažu kancerogeni matrijali što oće da je prave u sred grad? Ćutiv i čekav da prođu izbori izgleda.

Deki Keki
Deki Keki
7 meseca pre
Odgovori  Miško

Ne, oni su NVO, kobejagi su samoodrživi, nisu na našoj grbači,kad bi se zezali. Sve je to presipanje iz šupljeg u prazno, direktiva iz belog sveta, a oni se primili ko mladi..oni od kojih smo po Darvinu bagim postali. Ko ne koristi mozak, ko im veruje, on je stvarno iz “Darvilove” priče. Dakle, da razjasnimo. Kobejagi nvo je opštinska organizacija napravljena uz pomoć jedne starije nvo.
Gsopođa u sredini, bila mi je mnogo sipmatičnija i delovala iskrenije kada je radila pošten posao u jednoj fotokopirnici iza Kukareve apoteke, u prizemlju Doma penzionera.

Sve menadzer do menadzera
Sve menadzer do menadzera
7 meseca pre

Sve se slazem. I u pravu su. Ali, posto se prave da su sa Marsa a ne uz Srbije, ajde da urade analizu koliko je fabrika radilo pre privatizacije u Leskovcu, cime su stitile vazduh od sopstvenog zagadjenja i koji su bili rezultati.
Fabrika je bilo i to ozbiljnih 50x vise nego danas. Nisu imale savrsen sistem filtriranja i preciscavanja. Niko nije merio i nema rezultata posledica.
Da bi ovakvi timovi uzimali novac, vazno je da imaju dokaz. I imaju ga. Zahvaljujuci drzavi. Jer drzava meri, objavljuje i nije joj prijatno da gleda rezultate. Prvi na listi zagadjivaca u Srbiji su danas prouzvodjaci elektricne energije. Slede ih domacinstva. Leskovac od toga ima domacinstva. Tim uzima novac da bez ikakvog smisla iznosi podatke s kojima ni drzava ne zna sta ce, kamo li oni. Ponovicu, ovi ljubitelji kritike ne bi primali platu da drzava nije pocela ozbiljno da meri zagadjenje, a sto niko pre ovih nije radio. Gde su predlozi, ako su strucni? Ako nisu, ce si uzmu pare na narodnu muku i tolko. U nerazvijenoj Srbiji sve je zagadjeno i lako je projektovati i stavljati pare bez motike ALI I BEZ STRUKE. Plate male u Leskovcu, para nema dovoljno. Korupcija sveprisutna. Svest niska. Nije uteha, ali taj vazduh disu i deca politicara koji treba da popravljaju stvari. Izmedju zivota i odece, biras odecu, po njima. Nije nego zivot. Zdravlje je luksuzna kategorija u radioaktivnoj sredini, hemijski tretiranoj hrani. A sto oni ne zabrane lozista u domacinstvima. Nek izadju s predlogom da vide kako ce ih izvizdati. Kako da iskljucis proizvodnju struje, da se smrzavamo, da uvozimo preskupu struju? Gadjajte privatnike da investiraju u bezbedne sisteme. Tu ste u pravu.