Predstava „Miris duše“ u čast Milunke Savić

LESKOVAC

U kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra učenici Osnovne škole „Josif Kostić“ premijerno su izveli muzičko-scenski komad posvećen Prvom svetskom ratu pod nazivom „Miris duše“ koji je pripredio profesor muzičke kulture ove škole Dušan Milenković.

„Ovo je svojevrsni čas istorije, gde naši učenici imaju prilke da obnove svoje poznavanje školskog gradiva. Predstava se bavi Prvim svetskim ratom, našim vojnicima na ostrvu Vido i predstavljanjem Milunke Savić, kao naše heroine. Ovo je i svojevrsna naša zahvalnica samoj Milunki, s obzirom da je ona pomalo zaboravljena u našoj javnosti, što je potpuno nezasluženo, jer je ona, pored zasluga koje je imala u ratu, sama, nakon rata, izvela 30-oro dece na životni put.

Koristimo i pesme koje su nastale ili su vezane za taj period. Predstava je napisana pre četiri godine, ali zbog pandemije smo tek sada bili u mogućnosti da je spremimo. Sama prirpema je trajala nekoliko meseci, a u izvođenju učestvuje 20-ak učenika od petog do osmog razreda. Oni su oduševljeni onim što su čuli i videli, sa entuzijazmom su prionuli na pripremu komada za pozorišno izvođenje.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare