PREDSEDNICA KOMISIJE ZA ZAKONODAVSTVO KRŠI ZAKON O UPOTREBI JEZIKA

PRIŠTINA

 

Povodom zahteva poslanice pokreta “Samoopredeljenje” i predsednice Komisije za zakonodavstvo Skupštine Kosova Aljbuljene Hadžiju da zbog datog predloga na srpskom jeziku ćiriličnim pismom za članove Saveta za besplatnu pravnu pomoć od strane Ministarstva za zajednice i povratak odloži ovu tačku dnevnog reda i traži pravno tumačenje, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je izdao saopštenje za javnost u kome ukazuje na očigledno kršenje Zakona o upotrebi jezika na Kosovu.

 

“U vreme kada težimo da naše kosovsko društvo učinimo mestom dostojanstvenim za život, uspostavimo ravnopravan status svih građana Kosova, kada svi mi zajedno moramo raditi na izgradnji međusobnog poverenja i toleratnosti i da zajednički rešavamo naše probleme uz puno uvažavanje različitosti koje kao narodi imamo, najmanje sam očekivao da jedan poslanik ne poznaje osnovna, ja bih rekao, ljudska prava na Kosovu što svakako treba da bude pravo na korišćenje jezika i pisma jednog naroda, jezika koji pored albanskog treba da bude ravnopravan jezik svuda na Kosovu, onako kako to predviđa pomenuti Zakon. I da umesto kao politički predstavnici građana, bez obzira nalazili se u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti, poziciji ili opoziciji, svi zajedno radimo na implementaciji zakona, na onome što jesu temelji jednog civilizovanog društva koje teži da jednog dana bude deo velike evropske porodice, pojedini opozicioni predstavnici nastavljaju da svojim delovanjem ugrožavaju osnovna ljudska prava. Nije ovo prvi put da pripadnici srpskog naroda, sada i na ovaj način, budu ugroženi od strane pripadnika pokreta „Samopredeljenje“. Podsetiću javnost da su srpski poslanici ne tako davno bili i fizički napadnuti od strane pristalica ove opozicione stranke, da se u samom Parlamentu Kosova mogle čuti reči nimalo prijatne kada je o srpskom narodu reč. Pitam se samo ima li kraja svemu ovome i hoće li se pojedinci osloboditi politike sukobljavanja i konfrotacije?

 

Poštovana gospođo Hadžiju, Vi i ukoliko niste poznavali Zakon o upotrebi jezika na Kosovu ili niste pokazivali interesovanja za upoznavanjem sa istim, u najmanju ruku ste mogli da jednu stvar znate kada je o srpskom jeziku i pismu reč a ako ste se pitali da li smem da ga koristim kao svoj maternji jezik, ili ste imali dilemu da li je to u skladu sa Zakonom, prosto izvadite bilo koji lični dokument Kosova i proverite kojim je pismom na srpskom jeziku napisano. Tu ste mogli da bez odlaganja i bez dodatnog zahteva za “tumačenjem zakona” dobijete odgovor. Dakle odgovor se nalazi u Vašoj ličnoj karti. Želim da verujem da Vam kao predstavniku naroda ne smeta ćirilica samo zato što je srpska. Na kraju, apsurdno je da kao predsednica Komisije za zakonodavstvo Skupštine Kosova nemate minimum saznanja i poznavanja Zakona o upotrebi jezika, te ću Vam učiniti uslugu i citirati jedan deo:

 

Zakon Br. 02/L-37

 

Član 2

2.1. Albanski i Srpski i njihovi alfabeti su službeni jezici na Kosovu i imaju ravnopravan status u kosovskim institucijama.

 

Ja od Vas, poštovana gospođo Hadžiju, neću tražiti da zbog ovog kršenja Zakona o upotrebi jezika podnesete ostavku na mesto predsednice ove važne funkcionalne skupštinske Komisije, već Vas u duhu tolerancije pozivam da se izvinite, ne meni lično, već srpskom narodu, našim građanima Kosova,” naveo je Jevtić u saopštenju.

 

On je pozvao sve institucije Kosova na sprovođenje zakona koja garantuju prava svih naroda na Kosovu, pri tom ukazujući na činjenicu da i pojedinim poslanicima ne bi bilo čudno da vide jedan dokument na srpskom jeziku pisan ćiriličnim pismom kada bi se i u njihovim pštinama ili gradovima u kojima žive poštovalo pravo na jezik garantovano za to predviđenim zakonskim aktima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare