Predavanje za vranjske gimnazijalce o nasilju u porodici

VRANJE

 

„Problemsko preventivna edukacija učenika srednjih škola“ naziv je projekta koji zajedno realizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direkcija policije i Policijska uprava u Vranju.

 

Za učenike Gimnazije „Bora Stanković“ održano je predavanje čiji je cilj sprečavanje nasilja u porodici koje je u porsatu.

 

Ova edukacija im omogućava da prepoznaju, prijave i spreče nasilje u porodici, koje može biti fizičko, psihičko, ekonomsko i seksualno.

Najvažniju poruku koju su uputili pripadnici Policijske uprave je da je nasilje u porodici krivično delo o kojem ne sme da se ćuti, stvarnost koja ne treba da se prihvati, jer je odgovoran onaj ko vrši nasilje, a ne onaj koji ga trpi.

Prema podacima Policijske uprave u Vranju, do novembra ove godine registrovano je 157 krivičnih dela nasilja u porodici, za 18 više u odnosu na prošlu godinu. Žrtve su u najvećem broju bile žene.

Inspektor za prevenciju i suzbijanje maloletničke delikvencije PU Vranje, Zoran Dimić kaže da je prevencija segment rada u MUP kojoj se pridaje veliki značaj.

„Panirali smo da svakog meseca budu održane radionice za učenike srednjih škola u Pčinjskom okrugu. Cilj je sprečavanje nasilja jer preventiva najmanje košta državu, a najviše daje rezultate“, kaže Dimić.

 

Primena novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji je usvojila Narodna skupština novembra ove godine počeće u julu 2017. godine. Mere ovog zakona predviđaju bolju zaštitu žena od nasilnika.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare