Pre osamnaest godina NATO raketirao voz u Grdelici

GRDELICA

Komomorativnim skupom i polaganjem venaca u Gredličkoj klisuri , pored železničkog mosta , danas je  obeleženo  18 godina od NATO bombardovanja putničkog voza broj 393, u kome je poginulo najmanje 15 putnika.

Tačan broj nikada nije utvrđen.

Putnički voz 393 koji je saobraćao iz Niša do Ristovca pogođen je projektilima dok je prelazio preko mosta u Grdeličkoj klisuri.

Iz NATO aviona ispaljena su četiri projektila, dva su pogodila most, a dva su pala na drumski most u blizini.

Pretpostavlja se da je u trenutku napada u vozu bilo preko 50 putnika.

Minutom ćutanja odata je počast svim žrtvama stradalim 12. aprila 1999. godine, nakon čega je voz simbolično prešao preko mosta uz  zvuk sirene.

“Napad koji se dogodio tačno pre 18 godina na ovom mestu pokazao je sav besmisao rata. Danas ponosno stojimo pred nedužnim žrtvama, ali ponosni i pred svetskim silama koje su se sada udružile protiv nas. Podržavamo napore državnog vrha da od Srbije napravimo jaku i stabilnu zemlju. Zemlju u kojoj se nikada više neće dogoditi ovakvo stradanje. Želimo da idemo putem napretka i razvoja, putem mira i stabilnosti, jer to dugujemo svim nevino stradalim žrtvama NATO agresije, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Na komemorativnom skupu govorili su predstavnici Železnice Srbije, čija su dva radnika poginula prilikom bombardovanja.

Na putu kraj spomen obeležja vence su položile delegacije grada Leskovca i Saveza udruženja boraca narodooslobodilačkih ratova, delegacije Vojske i „Železnica Srbije“, „Srbija voza“, „Srbija kargo“, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, predsednik Skupštine grada Aleksandar Đurović, predstavnici Jablaničkog upravnog okruga, SUBNOR-a, političkih stranaka, kao i rodbina nastradalih.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare