Pravosnažna presuda: Radikal diskriminisao LGBT aktivistu

 

NIŠ

Apelacioni sud u Nišu doneo je pravosnažnu presudu kojom se potvrđuje diskriminatorsko ponašanje predsednika opštinskog odbora Srpske radikalne stranke (SRS) i odbornika u Skupšini opštine Kuršumlija Zvezdana Ristića.

Optuženi Ristić tereti se da je kriv za diskriminaciju, na osnovu seksualnog opredeljenja, nad LGBT aktivistom Stefanom Radovićem, koju je izvršio za skupštinskom govornicom na sednici Skupštine opštine Kuršumlija pred svim odbornicima.

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je time presudu Višeg suda u Prokuplju i doneo pravosnažnu presudu kojom se Ristiću zabranjuje da ponavlja izvršenu diskriminaciju, kao i da treba ;da plati sudske troškove od 36.000 dinara i da o svom trošku presudu objavi u službenom glasniku Skupštine opštine Kuršumlija.

“Ovo je jedna velika i istorijska pobeda kompletne LGBT populacije u Srbiji u borbi za jednak položaj u društvu i protiv bilo kakve vrste diskriminacije i nasilja”, rekao je Radović.

Prema njegovim rečima, presudom Apelacionog suda u Nišu se u značajnoj meri vraća poverenje LGBT osoba i drugih građana u sudski sistem.

“Time se pokazuje i da niko u zemlji, gde je premijerka pripadnica LGBT populacije, ne sme da vređa za skupštinskom govornicom LGBT populaciju kao i da svako mora da odgovara najstrožije u skladu sa zakonom zbog nasilja i diskriminacije na LGBT osobe”, ocenio je Radović, navodi se u pisanoj izjavi dostavljenoj JUGpressu.

On je rekao i da presuda treba da bude podstrek svima koji su na bilo način diskriminisani ili trpe neki vid nasilja da to prijavljuju nadležnim institucijama.

LGBT aktivista Stefan Radović podneo je tužbu protiv Zvezdana Ristića, jer je na sednici Skupštine opštine Kušumlija u decembru 2016. godine za govornicom izvršio diskriminaciju tako što je homoseksualizam tretirao kao bolest, posebno apostrofirajući Radovića. Advokat LGBT aktiviste Stefana Radovića Tanja Minčić Marković iz Niša, poznata po zastupanju Vučka Manojlovića koji je bio osuđen na smrt podneće u narednom periodu novu tužbu protiv ovog političara za naknadu nematerijalne štete a zbog izvršene diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i uznemiravanja i ponižavajućeg postupanja prema LGBT aktivisti Stefanu Radoviću.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare