Pravi se Plan detaljne regulacije humanog groblja u Velikom Trnjanu, cene za predškolce ostaju iste

LESKOVAC

Članovi Privremenog organa danas su podržali predlog o izradi plana generalne regulacije 15 -“Leteks”.

Na 12. sednici Privremenog organa Grada Leskovca razmatran je predlog predlog o izradi plana generalne regulacije 15 -“Leteks”.

Takođe, podržali su i Odluku o izradi Plana detaljne regulacije humanog groblja u naseljenom mestu Veliko Trnjane. Ova mesna zajednica se nekoliko puta već obraćala lokalnoj samoupravi tražeći proširenje postojećeg groblja. kako je potreba za sahranjivanjem velika, prostorni plan Leskovca predviđa da se nove površine za sahranjivanje kod postojećih grobalja mogu realizovati jedino kroz ovakva dokumenta, odnosno izradom plana detaljne regulacije (PDR). U ovom slučaju, PDR bi se proširilo postojeće groblje u Velikom Trnjanu, a onda bi se definisali i potrebni prateći sadržaji, kao što je pristupni put, zaštitno zelenilo, prateći objekti…, rečeno je danas.

U predlogu materijala se pominju i neke tužbe vezane za ovo groblje ali nije objašnjeno i čemu se radi.

Usvojen je predlog o izmenama i dopunama odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom na teritoriji Grada Leskovca. Ova odluka se odnusi na povećanje jednokratne pomoći majkama porodiljama koje su nezaposlene sa 20.000 na 40.000, dok će zaposlene dobiti 20.000 umesto kao do sada 10.000 dinara. Promenjen je i iznos finansijske pomoći za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola, tako da je sada iznos za prvi razred 7.000, a za svaki sledeći po hiljadu dinara više, zaključno sa osmim razredom gde je iznos 14.000 dinara.

Pred članovima PO našao se predlog rešenja kojim se utvrđuje ekonomska cena Programa vaspitanja i obrazovanja u 2024. godini u Predškolskoj ustanovi „Vukica Mitrović“. Predlog je obrazložila Snežana Janjić, ovlašćeno lice Odeljenja za privredu i poljoprivredu, koja je naglasila da se Pravilnikom o merilima za utvrđivanje ekonomske cene, programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama propisuje da se ekonomska cena programa vaspitanja i obrazovanja utvrđuje na godišnjem, mesečnom i dnevnom nivou.

„Prema Pravilniku na godišnjem nivou ekonomska cena po detetu utvrđuje se na osnovu svih planiranih rashoda koji čine strukturu cene i koji za 2024. godinu iznose 565.979.000 dinara, kao i na osnovu broja upisane dece koji je u 2023./24 godinu iznosi 2262, a koji je korigovan sa prosečnom prisutnošću dece. U skladu sa navedenim ekonomska cena po detetu na godišnjem nivou iznosi 272.760,96 dinara. Mesečna ekonomska cena po detetu utvrđuje se deljenjem ekonomske cene na godišnjem nivou sa brojem 12 i ona iznosi 22.730 dinara. Učešće roditelja u mesečnoj ceni po detetu je 20% ili 4.546 dinara. Utvrđena ekonomska cena za 2024. godinu je u okviru već postojeće cene. Razlika između obračunate i postojeće cene je 0,40 dinara. Ekonomska cena po deteetu biće ista kao i do sada, predlog je Odeljenja za privredu i poljoprivredu.“

Predlog ovog odeljenja je i da ostane ista cena i ta grupe dece koja pohađaju pripremni predškolski program.

Pred članovima Privremenog organa je bio i predlog Odluke o uniformi, oznakama na uniformi i načinu nošenja uniforme komunalnih milicionera. Dejan Stamenković, načelnik Odeljenja komunalne milicije kaže da se radi o usklađivanju sa Zakonom o komunalnoj miliciji i Zakonom o policiji.

Sa višim aktima usaglašena je i Odluka o određivanju komunalnih delatnosti od opšteg interesa na teritoriji Grada Leskovca, a izmena se odnosila na minimalni deo uslova koji moraju da ispunjavaju vršioci komunalnih delatnosti i to kako kadrovske tako i tehničke uslove. Takođe, usaglašena je i Odluka o obavljanju komunalne delatnosti linijskog prevoza putnika, gde je dodato novo poglavlje koje glasi obaveza jedinica lokalne samouprave u slučaju neplaniranih prekida u obavljanju komunalne delatnosti linijskog prevoza putnika. Ovde se utvrđuju prvenstva i načini pružanja usluga, nesmetano funkcionisanje privrednih sujekata, zaštite samih objekata i merama otklanjanja posledica koje su na ovaj način nastale.

Usvojen je i predlog korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2024. godinu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Krivicno licno odgovorni
Krivicno licno odgovorni
27 dana pre

Da je Stojanovic pustio krivicne prijave protiv svih clanova privremenog organa, ne bi Filipovic dosao, nit bi Brankica i Djurovic glumili Anu Brnabic, da ne kazrm ikebane. Prijave su zasluzili jer donose odluke koje veze nemaju sa hitnoscu, tehnickim kontinuitetom. U Srbiji, zemlji bezakonja i bez licne odgovornosti, svaka budala moz si bude sta oce i donosi odluke kakve oce, posto nema odgovornosti za njihove budalastine.