Prava radnika u Srbiji: Slučaj “Jura”

LESKOVAC

O pravima radnika u Srbiji i kako izgleda zakonom garantovano pravo o sindikalnoim udruživanju najbolje govori mini retrospketiva slučaja “Jura” i otpušenog sindikaca koga je inspekcija vratila na posao a obezbedenje mu nije dozvoljavalo da uđe u firmu.

Zatim je “Jura” podnela krivičnu prijavu protiv njega zbog izjava koje je davao medijima i u kojoma je ukazivao na loš položaj radnika.

Ova kompanija je bila u centru medijske pažnje zbog ponašanja prema radnicima koji su tvrdili da moraju da nose pelene na poslu jer je zabranjeno da češće idu u toalet.

Tu stvar sa pelenama je “hendlovao” lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, prilikom otvaranja novog pogona, rekao novinarima da on “nigde nije video pelene”.

A u vreme početka pandemije korone radnici u leskovačkoj “Juri” su morali da rade iako je , u jednom periodu, na dnevnom nivou rastao broj zaraženih upravo u njihovim pogonima a druge firme u Leskovcu, upravo zbog opasnosti od međusobnog zaražavanja zaposlenih, prestajale sa proizvodnjom.

Poršku “Juri” u stavljanju profita pre zdravlja ljudi tada je pružao i sam državni vrh i u svojim izjavama a za nepoštovanje naloga Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu o sprovođenju protivepidemijskih mera niko nije odgovarao.

TUŽBA PROTIV SINDIKALCA

U osnovnom sudu u Leskovcu traje sudski proces između sindikalca Predraga Stojanovića i kompanije “Jura” u ovom gradu.

Ova kompanije je Stojanovića najpre otpustila a kada ga je inspekcija vratila na posao podneli su protiv njega privatnu krivičnu tužbu a onda su ga i suspendovali sa posla.

“Predrag je počeo da radi, dobio rešenje da ga vraćaju na posao, ali su mu odmah doneli novo rešenje gde ga suspenduju, odnosno udaljavaju sa rada uz određeni procenat primanja zarade jer su u međuvremenu pokrenuli krivični postupak sa privatnom tužbom, takođe kod Osnovnog suda u Leskovcu. Privatnu krivičnu tužbu je pokrenula „Jura“, a istovremeno su tužili i Zorana Markovića, predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Kako će se okončati ovaj spor ne može niko da vam kaže. Sud bi trebalo da donosi odluke na osnovu zakona i slobodnog sudijskog uverenja”, kaže Melanija Petač, advokat Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Zoran Marković, predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije smatra da je “ovaj slučaj čisto izvrgavanje zakona”.

“Jednostavno, pronađena je rupa u zakonu pokretanjem neke privatne krivične tužbe protiv nekoga i ja vas sada zbog toga udaljavam sa rada”, konsatuje.

Savez samostalnih sindikata je već pokrenuo inicijativu za izmenu člana 188 Zakona o radu, jer , kaže Marković “ko će da se bavi poslovima sindikalnog predstavnika kada poslodavac može da vam da otkaz kad god se njemu ćefne”.

” Vidimo da zakon koji je donet 2014. jednostavno nije primenjiv, da ima „rupe“ koje treba popuniti… Očekujemo da ministarstvo, vlada, ali i skupština Srbije prihvatiti predlog izmene člana 188, jer je paradoks u tome da je Predrag dobio krivičnu prijavu zbog toga što je pričao ne kao sindikalac, nego kao privatno lice. Jednostavno, o problemima zaposlenih mogu da pričaju samo njihovi predstavnici, odnosno sindikalisti koje oni sami izaberu”, dodao je Marković.

Kaže i da je u Srbiji najveći problem da li je firma domaća ili strana.

“Međutim, sve je to kapitalizam. Ako je dobar poslodavac, onda tu nema problema. Mi nikad nismo imali problema sa dobrim poslodavcima, nego samo sa poslodavcima koji smatraju da su iznad zakona i koji smatraju da pojedine odredbe zakona zbog određenih „rupa u zakonu“ ne važe za njih. U Srbiji se sporadično dešavaju slučajevi da neko otpusti sindikalca, ali očekujem da u narednom periodu uz pomoć vlasti, države, sudskih organa i sindikata zaustavi””, smatra Marković.

Ovaj slučaj ima i predistoriju.

Marković kaže da je od 31. marta prošle godine Predrag Stojanović doživljavao klasičan mobing i presiju, i da jer to, zapravo, bio pokušaj sprečavanja sindikalnog organizovanja, iako to pravo radnicima garantuje Ustav Republike Srbije.

“Mi ovde imamo poslodavca koji smatra da je iznad Ustava i zakona, da je on jedan jedinstven. Zbog toga smo pokretli sve pravne mehanizme, poslali smo dopis poslodavcu, zatim zatražili nadzor Inspekcije rada, tražili sastanak sa ministarkom za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Darijom Kisić Tepavčević, poslali dopis poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković, jer smatramo da je ovde ugrožena ravnopravnost, kao i dopise industrijalu Evrope i sveta da skrenu pažnju poslodavcu u „Juri“ na dešavanja koja se ovde manifestuju. Naš predstavnik Predrag Stojanović je 31. marta dobio upozorenje od rukovodstva „Jure“ zato što je za medije govorio istinu, a oni se pozivaju na Pravilnik o radu, gde u osnovnim načelima stoji da svaki zaposleni treba da govori istinu. Radilo se o tome da „Jura“ određenom broju radnika nije produžila Ugovor o radu. Zvaničnih podataka o tome nikad nema jer je „Jura“ neki samostalni mehanizam koji se dešava u Republici Srbiji, tačnije u Leskovcu”, upozoravao je i prošle godine Marković.

Kaže da su Predraga optuživali da je iznosio lažne i netačne činjenice i da to ” apsolutno nije tačno”.

“Mi smo spremni, kao vrh sindikata, da se borimo svim legitimnim pravima koje imamo u Srbiji. Optužuju ga i da je neovlašćeno otkrivao podatke trećim licima, a mi smatramo da je to upravo zadatak jednog sindikalnog predstavnika, da govori u ime zaposlenih. Problem bi bio kada bi naš predstavnik govorio o proizvodnji ili o nekoj prodaji, o poslovnim podacima i to bi zaista bio prekršaj, ali ovde se ne radi o poslovnim podacima poslodavca, nego o zaposlenima koji rade u „Juri“ i čija se radnička prava krše”, rekao je Marković.

KO STOJI IZA „JURE“ ?

Na pitanje novinara JUGpressa da li „Jura“ može da radi to što radi, a da nema neku ozbiljnu podršku u vrhu države, Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, kaže da to nije samo direktni upliv države, već i činjenica da, ako neko u nekom siromašnom delu države zapošljava nekoliko hiljada ljudi, oni su privilegovani u nekoj lokalnoj samoupravi i državnoj upravi.

„Pozdravljamo mi dolazak Koreje i „Jure“ i zapošljavanje ljudi, ali zakon Republike Srbije i radnička prava moraju da se poštuju. Tu ne sme da bude gledanja kroz prste i dvostrukih aršina. S tim se mora prekinuti.“

Marković je dodao kako “misli ” da je problem u skupštini koja donosi zakon.

“Ako je donet „šupalj“ zakon i svako traži rupu u tom zakonu, tu ne može nijedna inspekcija da vas spase, kao ni poverenik ili zaštitnik građana. Zakon mora biti kratak, jasan i efikasan. Ne može neko da ima tri mogućnosti za jednu istu stvar, a to je ono što se kod nas dešava, zakoni i podzakonska akta su nejasna”, rekao je Marković.

UGS NEZAVISNOST: JURA KRŠI PRAVA ZAPOSLENIH

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ ukazivao je više puta da se u južnokorejskoj Jura (Yura) korporaciji krše prava zaposlenih i da poslodavac kažnjava radnike koji pristupe tom sindikatu.

Sindikat „Nezavisnost“ je tvrdio da je poslovodstvo Jure, da bi sprečilo radnike da se sindikalno organizuju i da sindikalne aktivnosti obavljaju preko svojih sindikalnih centrala, organizovalo Savet radnika.

„Ovaj Savet poslodavac finansira i drži pod svojom kontrolom, pokušavajući tako da neutrališe svaki pokušaj borbenog sindikalnog delovanja“, upozoravali su iz „Nezavisnosti“.

OBEZBEDJENJE PROTIV ODLUKE INSPEKCIJE

Obezbedjenje fabrike “Jura” u Leskovcu prošlog leta nije dozvolilo predstavniku Samostalnog sindikata u toj firmi Predragu Stojanoviću da se vrati na posao iako je to naloženo u rešenju koje je stiglo iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, odeljenje inspekcije.

Stojanović je, u skladu sa tim rešenjem, došao na posao ali ga je malo kasnije obezbedjenje izvelo iz proizvodne hale.

Stojanović je otkaz o radu dobio praktično zbog svog sindikalnog angažovanja i ukazivanja na uslove rada u kojima su zaposleni u “Juri” radili u vreme kada je najveći broj zaraženih od korone u Leskovcu bio u ovoj fabrici a radnici su morali da idu na posao.

Fabriku u kojoj se sve ovo dešava u Leskovcu je pre nekoliko godine otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare