Prava radnika između zakona i prakse: Slučaj fabrike Džinsi

LESKOVAC

Radnici „Džinsija“ dospeli su u žižu javnosti jer im je iz kompanije preko SMS poruke saopšteno da njihova firma ide u likvidaciju i da oni ostaju bez posla. Organizovana su okupljanja ispred sedišta firme, ali i lokalne samouprave, gde su radnici tražili da im se neko obrati i pojasni njihov status. Najavljivane su tužbe, ali generalno je izgledalo da sami radnici nisu upućeni u svoja prava, niti u to šta im je činiti. To je bio razlog da na tu temu porazgovaramo sa advokatima Ninoslavom Vasić i Nemanjom Stankovićem.
-Meni je žao što uopšte pričamo na ovu temu. Leksovac je, to je opšte poznato, poslednji po visinama zarada u Srbiji, dovoljno se teško živi čak i da se ne dešavaju ovakve stvari koje donose dodatne probleme, – smatra Stanković.

• TRENUTNO STANjE – KONFUZNO

-Što se tiče prava radnika „Džinsija“, po našim saznanjima firma ima oko 600 miliona dinara duga i samim tim je likvidacija teško izvodljiva, jer da bi se to uradilo firma mora da bude „na nuli“, odnosno da nema dugovanja.- konstatuje Stanković, i dodaje:

  • U ovom slučaju, da ne prejudiciram, ali verovatno će doći doći do stečaja. Trenutno su radnici i dalje uposlenici „Džinsija“, i koliko znam, njihov radni odnos je u nekoj fazi mirovanja. Iz njihovih izjava koje su davali medijima vidimo da je to sve još uvek konfuzno, i mislim da treba sačekati da vidimo kako će se to privredno društvo gasiti da bi smo mogli nešto preciznije da kažemo.-
    Stanković je prokomentarisao i tvrdnje radnika da im nije regulisan staž, nekima fali i po nekoliko godina, pojedinima par meseci, rekavši da je to moguće i da ne bi bilo ni prvi ni poslednji put da poslodavac napravi takav propust, a onda kažu da je greška do PIO fonda.
    -Dešavali su se propusti sa obe strane, ali preporučujem radnicima da odu do PIO fonda i provere kakva je situacija sa njihovim radnim stažom. To je procedura koja traja par minuta, a dosta može da im doprinese.-

• TRKA ZA SUBVENCIJAMA

Zakon o radu bi trebao da bude isti za sve, bez obzira da li je strani ili domaći poslodavac, a iskustvo Nemanje Stankovića kaže da je u leskovačkim fabrikama najčešće bilo problema sa slučajevima mobinga. Slično misli i Ninoslava Vasić, koja kaže da se retko dešavalo da strani poslodavci ne izmiruju obaveze prema radnicima.
-Nešto što je bilo zapaženo u poslednje vreme je da jedna firma svojim radnicima, koji su tu zaposleni na neodređeno i duže od tri godine rade, zbog nekih fiktivnih razloga kao što su nepostizanje rezultata rada i neizvršavanje radnih obaveza na vreme, daje otkaze da bi zapošljavali nove radnike za koje se dobijaju nove subvencije. Tu su nama vezane ruke, jer je otkaz bio u skladu sa zakonom. Ali, generalno, vrlo, vrlo retko se dešavalo da neko od radnika tuži firmu koja posluje kod nas u Leskovcu. Mislim da je to iz više razloga, radnici se plaše da tuže, na primer, za neisplaćene putne troškove, jer misle da će onda dobiti otkaz, ima tu svega po malo… Ali, s druge strane imamo firme koje su zaista ozbiljne i koje izmiruju obaveze prema radnicima, – ocenjuje Vasićeva.
Ona dodaje i da subvencije koje „Džinsi“ dobio od države sigurno neće biti vraćene, s obzirom da firma prestaje da radi i dugovanja koja ima.

• PRAVA RADNIKA PREMA „DžINSIJU“

-Smatram da će tu biti pokrenut stečaj i da će radnicima po sili zakona prestati radni odnos, oni neće jednostavno samo dobiti otkaz ugovora o radu. Možda će država koja je davala subvenciji to prijaviti kao svoje potraživanje, drugačije je nemoguće. S druge strane, mi imamo strano preduzeće koje u svom vlasništvu nema ništa, oni u u ulici Solunskih ratnika poseduju halu od 2200 kvadrata, ali nisu vlasnisci zemljišta. Pritom su na tu halu upisane tri hipoteke, i ona se prodaje poslednjih par godina. Ne znam ko to prodaje, kako se prodaje, s obzirom na hipoteke… Radnici treba da vode računa o tome kada će se otvoriti stečajni postupak, jer imaju relativno kratak rok od 120 dana da prijave svoja potraživanja i da stanu u red za naplatu. To je jedini način da ostvare svoja prava i eventualno naplate svoja potraživanja. Naravno, oni imaju prava da tuže za zaostale plate, neuplaćene doprinose, neisplaćene putne troškove, ali nijedan od tih postupaka neće doći do kraja, jer će sve to otići u prekid zbog otvaranja stečajnog postupka.-
Vasićeva kaže da su radnici „Džinsija“ formalno-pravno još uvek u radnom odnosu.
-Pošto će im radni odnos prestati po sili zakona, zbog stečaja, oni će imati pravo da primaju naknadu za slučaj nezaposlenosti. Oni su osigurani, svo vreme su plaćali doprinos za slučaj nezaposlenosti. Ali, oni nemaju pravo na otpremninu, jer nisu proglašeni za tehnološki višak. Preduzeće ne ostaje sa par radnika, a da ostale proglasi za tehnološki višak i isplati im otpremninu. Ovde svi ostaju bez posla.-

Advokat Nemanja Stanković dodaje da su radnici prilikom naplate potraživanja iz stečajne mase u prvom redu poverioca, a Vasićeva kaže da te isplate u mnogome zavise od toga koliko ima novca u stečajnoj masi.
U nekim izjavama pominjana je i Inspekcija rada, a Ninoslava Vasić kaže da ovo nije slučaj za inspekciju, jer se radi o celom kolektivu.
-Njima nije usmeno nešto rečeno, da su otpušteni, a da im nisu dati papiri. Oni su i dalje u radnom odnosu, samo što ne dolaze na posao i ne izvršavaju svoje radne obaveze. Mislim da tu nema posla za inspekciju rada.-
Kolaju priče da sličnu sudbinu očekuje još neke firme u Leskovcu, a Nemanja Stanković kaže da su se njemu javljali ljudi, pogotovu od trenutka kada su krenula dešavanja u „Džinsiju“.
„Sve su to kuloarske priče, ali ništa tu nije definitivno. Priča se po firmama, ljudi su po malo uznemireni, ali ništa nije sigurno. Opet, ponavljam, mi još uvek ni za „Džinsi“ nismo sigurni kakva će biti forma gašenja.-
S obzirom da „Džinsi“ ide u likvidaciju, postavlja se i pitanje da li matična firma iz Turske mora da pokrije gubitak ovde, a Nemanja Stanković kaže da su oni registrovani u Srbiji i da odgovaraju samo sa imovinom koju imaju u Srbiji. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mile le
mile le
9 meseca pre

Da gospodine Nemaja radnici u prvom isplatnom redu,ali posto se namire troskovi stecajnog postupka odnosno plata stecajnog upravnika koja iznosi na stotine hiljada dinara na mesecnom nivou a postupak traje godinama,sluzba obezbedjenja,konacna nagrada stecajnom upravniku po zavrsenom postupku stecaja-rasprodaje imovine tako da za radnike i ostale koji imaju neka potrazivanja ne ostane nista
ovo govorim iz iskustva,nazalost

Чикица
Чикица
9 meseca pre

Све је то из разлога што радникци нису упознати са својим правима, а нису упознати јер не читају Закон о рду, и што у предузећума не постоје синдикати који ће их подукчвати и бринути се о њиховим правима. И што инспектори по Закону о раду морају најавити свој долазак да виде стање око радникчког стања. (Кад би се увело да послодавац мора уплатћувати отпуштеном раднику бар 6 месеци оно што ће добивати на бироу рада тада се ни послодавци неби тако лагко одлучували да отпусте постојећег радника а запосле новог да би ћапили субвенцију!)

Sasa
Sasa
9 meseca pre

Ne znam na koji način će se graditi Džinsi i to je sada nevažno. Ono što je važno da li će gospođe i gospoda tužioci da počnu da rade svoj posao? Ako je neko iz poreske uprave dozvolio a jeste da se ne uplaćuju porezi i doprinosi za toliko veliki broj radnika ajdemo poreskog inspektora u zatvor, ako mu je neko naredio da ne pokreće postupak i tog nalogodavca! Zašto su dozvoljeni toliki dugovi prema komunalnim preduzećima i tamo neko nije radio svoj posao da se utvrdi ko i da on plati dugove, a onda otkaz i u zatvor. Vrlo lako može da se zavede red ali prvo tužilaštvo da krene da radi svoj posao zajedno sa lezilebovićima u sudu. Kome se ne sviđa i neće da radi ono za šta je plaćen neka da otkaz pa neka traži bolje. Evo vam gospodo novinari tema za nastavak priče. Priupitajte poresku šta je radila isto i tužilaštvo šta će da uradi.

E svasta
E svasta
9 meseca pre

Lepo naucena teorija. Fali im praksa, da bi dali prakticni savet. Kao kako blokirati iznosenje masina, kako valorizovati radni odnos kroz ispravu za naplatu u sudu, jer valjda ima razlike ako poslodavac neobazlozeno osporava realizaciju ugovora o radu, pa kad inspekcija to konstatuje moze da se pokrene krivicna odgovornost zbog koje ce ih uhapsiti na granici jer imaju dug prema radnicima i javnim preduzecima.

Cvetanovic nek pusti Dzinsi svojoj kuci, da mu tamo trose a ne placaju struju i vodu. On posle toliko godina bavljenja politikom i dalje ima iscaseno shvatanje da su javna preduzeca marsovska a ne da je dug prema njima zapravo dug prema nama gradjanima. On jos uvek stiti Dzinsi dopustajuci im da obecaju da ce da plate dug, umesto da povuce krivicne poteze. Pitali bi ga da njegovoj kuci duguju dal bi tako reagovao mrtav hladan. Da ne pricam o tuzbama za prozivljeni stres. Gde su takvi predlozi?
Dosta teorije po kojoj radnici da cekaju a Dzinsi da se spakuje