Prava NVO ugrožena širom Evrope

BEČ
(EUObserver.com)

Borba protiv terorizma, mere za sprečavanje pranja novca, smanjeni budžeti i pretnje ograničavaju rad organizacija za zaštitu ljudskih prava, a civilno društvo u celini, kao ključni stub demokratije, ugroženo je u mnogim delovima Evropske unije, kaže se u novom izveštaju  Agencije EU za osnovna prava (FRA) sa sedištem u Beču. Izveštaj je sačinjen nakon što su nevladine organizavije (NVO) saopštile da su zbog promena zakona pod sve većim političkim pritiskom i izloženi čak i fizičkim napadima.

“Za prosperitet demokratije je potrebano zdravo civilno društvo. Nažalost, to društvo u EU se uočava sa stalnim pretnjama i pritiscima u mnogim delovima bloka,” rekao je Majkl O'Flaerti, direktor FRA, i dodao da za Unju i zemlje članice ta “neprihvatljiva situacija mora biti prioritet”. Izveštaj je prezentovan 18. januara.

Agencija se bavi ljudskim pravima i savetuje EU i zemlje članice o zaštiti tih prava u primeni zakona Evropske unije.

I dok su u Mađarkoj i Poljskoj sasvim jasni pokušaji udara na NVO i njihovo strogo kažnjavanje, strunjaci kažu da su grupe za zaštitu ljudskih prava ugrožene širom EU. Desničarska Evropska narodna partija čak traži da se fondovi Unije za NVO ograniče.

U mnogim zemljama, borba protiv terorizma ima direktan uticaj na NVO. Sloboda okupljanja, na primer,  ograničena je u zemljama kao što su Francuska i Španija. Mere za suzbijanje pranja novca takođe imaju uticaja: u Britaniji je, bar privremeno, zamrznuto više od 300 bankovih računa dobrotvornih organizacija sa sedištem u toj zemlji zbog stroge primene novih pravila. Agencija upozorava zemlje članice EU da spreče da nove mere imaju negativan efekat na NVO.

Napadi, fizičko zlostavjanje, pretnje i prljave kampanje protiv NVO su postale pravilo, tvrde istraživači. “Oni (napadači) to osećaju kao svoj posao,” rekao je jedan zvaničnik upućen u temu. Za te napade obično su odgovorne političke grupacije, kao one nezadovoljne organizacijama koje pomažu izbeglicama. Prava LGBT, žena i izbeglica postaju najosetljivije teme i meta glavnih udara.

Obim tih napada je, nažalost, nemoguće odrediti jer nema podataka o njima s obzirom da vlasti fizičko maltretiranje ne registruju kao direktan napad na organizacije civilnog društva, zbog čega Agencija planira da sačini poseban izveštaj na tu temu ove jeseni. U nekim slučajevima, te organizacije strahuju od držanog nadzora, kaže se u izveštaju. Jula 2015, Amnesti internešnal je izvestila da su je “agencije britanske vlade špijunirale prestertanjem, pristupom i čuvanjem komunikacija”.

Nedostatak održivog i dugoročnog finansiranja ugrožava efikasnost rada organizacija civilnog društva. Većina fondova su dostupni kroz kratoročne projekte koji ne pokrivaju propagiranje i podizanje svesti. Smanjeni nacionalni budžeti i povećani administrativni troškovi takođe komplikuju rad NVO.

Agencija preporučuje dugotrajno finansiranje, kao i to da administrativni nameti budu proporcionalni i razumni. Slobodan protok kapitala – koji je u Mađarskoj i Britaniji ugrožen – je takođe ključan u obezbeđivanju finansiranja. Nekoliko NVO su pozvale na stvaranje posebnog fonda za podršku orgnizacijama za ljudska prava. Evropski komitet za ekonomska i socijalna pitanja (EESC) je takođe insistirao na tome krajem 2017. godine.

U izveštaju je naglašeno i da vlade širom Evrope nisu voljne da se sa organizacijama civilnog društva konsultuju kad se donose novi zakoni. I kad su otvorene za razgovor, posvećuju mu malo vemena. U ekstremnim slučajevima ostavljaju organizacijama samo nekoliko sati za komentar predloženog zakona.

I dok EU često vidljivo pomaže organizacijama civilnog društva van bloka, malo je mera za zaštitu ili pristup situaciji sa tim organizacijama unutar EU. Unija ljudskih sloboda Evrope (Libertis), NVO koja promoviše građanska prava u EU, je u saopštenju povodom izveštaja FRA rekla da će posle njega “političarima u Briselu biti teže da ignorišu” sve više pretnji koje dobijaju NVO, mada je istaknuto da su i Evropska komisija i Parlament “uglavnom nezaineteresovani za molbe” aktivista da se zaštite organizacije za ljudska prava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare