Praistorijska pljeskavica

LESKOVAC

Pravljenjem praistorijske pljeskavice na platou ispred Narodnog muzeja Leskovac ova ustanova se priključila programu Roštiljijade.

 

„Ova pljeskavica se u mnogome razlikuje od one koja je proslavila naš grad i kojoj smo posvetili festival Roštiljijadu“ kaže savetnica gradonačelnika Jelena Radović.

Smilja Jović, u ime muzeja, pojasnila je način pripreme, odnosno ishrane ljudi u davna doba.

„Mi smo ispred rekonstrukcije jedne praistorijske kuće sa kraja bronzanog i početka gvozdenog doba, odnosno 14.-12. veka p.n.e. Na originalnom lokalitetu na Hisaru, gde je pronađena ovakva kuća, pronađeno je dosta zrnevlja graška, urova, leće i drugih žitarica. To je najbolje istraženo i praistorijska „pljeskavica“ je bila vegetarijanska i sastojala se od povrća koje sam nabrojala. Glavni obrok praistorijskog čoveka bila je kaša, pošto su gajili proso koje su mešali sa ovčijim, kozijim ili kravljim mlekom. Gajili su još i raž, ječam i jednorednu pšenicu, i od toga su pravili neke vrste pogača, koje, ako se ne pojedu vruće, posle se stvrdnu i budu kao kamen. U upotrebi je bila i so, a za decu su pravili tzv. medne kaše, odnosno proso sa medom.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare