Pozorišni prvenac brata i sestre u Vranju

VRANJE

Jug Đorđević je mladi reditelj iz Vranja koji u svom rodnom gradu sa ansamblom pozorišta „Bora Stanković“ priprema dramski komad „Kepler  452 B“ po tekstu Tijane Grumić.

„Predstava „Kepler  452 B“ zapravo uzima za premisu da li smrt može da znači da mi kada umiremo postajemo planeta univerzuma. U komadu nema glavnih uloga, jer ovo je predstava o običnim ljudima. Na sceni su četiri glumca i svako od njih iz svoje vizure igra glavnu ulogu, svako je glavni lik za sebe. Ne bih vam puno otkrivao zato što je to dovoljno intrigantno da dođete da pogledate predstavu“, kaže mladi reditelj, kome je ovo prvenac.

Zanimljivo je da muziku za komad radi Jugova sestra bliznakinja, Julija koja je završila Muzičku akademiju u Skoplju.

„Pozvao sam je ne zato što mi je sestra, već zato što smatram  da ona ima interesantnu estetiku koja bi muzički mogla da pomogne ovoj predstavi. I njoj je ovo prvenac“, navodi Jug.

Julija ističe da su muzika i njeno kreiranje u pozorištu specifični.   „Primenjena muzika je sama po sebi specifična zato što korespondira sa delom, a onda i sa svim ostalim segmentima predstave koji čine celinu. Što se tiče samog procesa rada i pristupa, rado ulazim u nove avanture jer uvek postoji mogućnost da se na tom putu nešto otkrije“, kaže Julija.

Na sceni u predstavi „Kepler  452 B“ su Radmila Đorđević, Bojan Jovanović, Nenad Nedeljković i Jelena Filipović. Za vizuelni identitet zadužena je mlada umetnica iz Beograda, Velimirka Damjanović, Jugov dugogodišnji saradnik. Goran Bugarinovski  zadužen je za mastering i post-produkciju zvuka.

Bojan Jovanović, umetnički rukovodilac u pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju, ističe da je predstava nešto novo u svakom smislu.

„To je bila ideja za ovu sezonu posle prethodne koja je bila vrlo uspešna. Želeli smo da se pomerimo, da umetnički iskoračimo sa ovim projektom i da napravimo predstavu na kakvu naša publika do sad nije navikla. To se još uklapa sa mojom idejom da se pruži šansa mladim ljudima da rade u vranjskom pozorištu, kako glumcima koji su već u dosta projekata angažovani, tako sad i Jugu mladom  reditelju iz Vranja. Mislim da Jug treba da dobije šansu da svoju karijeru počne u profesionalnom pozorištu u svom gradu“, kaže Jovanović.

U predstavi glumi i Radmila Đorđević, Jugova majka koja je 36 godina na pozorišnoj sceni.

„Rad na novom projektu kao glumici mi je dragocen, kako bih preispitala samu sebe da li mogu da se nosim sa novim pozorišnim formama, s obzirom da se radi o zaista savremenom tekstu. Prve probe su mi bile jako neobične, jer je trebalo ispred praga ostaviti odnos majka-sin, ali kako dani odmiču shvatam da je Jug stasao u jednog zrelog mladog čoveka i da polako kreće da ostvaruje svoj dečački san, da se bavi pozorišnom režijom, kaže Đorđevićeva.

Jug je režiju završio na FDU u Beogradu.  Ovaj dvadesetčetvorogodišnji  reditelj iz Vranja radio je dve omladinske predstave u pozorištu „Dadov“ u Beogrdu, a bio je asistent režije u mnogim profesionalnim pozorištima.

Ovaj dramski komad koji je namenski pisan za vranjsko pozorište premijerno će biti izveden 21. februara na sceni Doma vojske u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare