Poznat program obeležavanja oslobođenja grada

VRANJE

 

Dan oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, 4. oktobar, biće obeležen prigodnim programom.

Proslava 99. godišnjice oslobođenja počeće projekcijom filma ,,Dragutin…Nathalie“, autora Gorana Stankovića i Bojana Ranđelovića. Film govori o stradanju srpskih vojnika kroz slojevitu priču o Dragutinu Matiću, čuvenom srpskom izvidniku poznatijem kao ,,Oko sokolovo“ i cvetu feniks Natalijina ramonda.

Projekcija je zakazana za 19 sati u Biblioteci ,,Bora Stanković“.

U Galeriji Narodnog muzeja, narednog dana, biće otvorena izložba ,,Stradanje Srba u Topličkom ustanku“, koju je priredio Istorijski arhiv ,,31. januar“.

Na sam Dan oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, u sredu 4. oktobra, u 8 sati komandant 4. brigade Kopnene vojske pukovnik Slobodan Stopa, prirediće prijem za delegaciju Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Prijem će istog dana organizovati i gradonačelnik Vranja, dr Slobodan Milenković sa saradnicima.

Svečana sednica Skupštine grada povodom ovog značajnog datuma iz istorije Vranja na kojoj će biti dodeljena Javna priznanja ,,4.oktobar“ planirana je za 10 sati.

Nakon toga kraj Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju u Vranju biće odata pošta i održan parastos poginulim ratnicima u Prvom svetskom ratu.

,,Bugarska okupacija juga Srbije u Prvom svetkom ratu (1915-1918)“, naziv je zbornika koji će u organizaciji Narodnog muzeja u Vranju biti promovisan u Domu vojske.

Događaj je predviđen u 19 sati.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare