Poznat program 30. Svetosavske nedelje

VRANJE

U Vranju se skoro tri decenije održava kulturno-prosvetna i duhovna manifestacija „Svetosavska nedelja“. Bio je među prvim gradovima u Srbiji koji je na dostojan način počeo obeležavanje imena i dela Svetog Save. I tako punih trideset godina.

Ove godine manifestacija će bito održana od 21. do 27. januara, odlučio je danas Organizacioni odbor „Svetosavske nedelje“.

Kako je programom predviđeno, manifestaciju će 21. januara, u Pozorištu „Bora Stanković“ otvoriti gradonačelnik Slobodan Milenković. Prisutnima će se obratiti i njegovo preosveštenstvo episkop vranjski Pahomije.

Istog dana, biće otvorena izložba pod nazivom „Kulturno i duhovno blago manastira Sveti Prohor Pčinjski“, posvećena 950. godišnjici izgradnje ove srpske svetinje.

Drugog dana manifestacije, za 13 sati, u Pozorištu je predviđeno  predavanje prof. dr Maje Anđelković na temu Studenički tipik, dok će glumci iz Vranja u 18 sati odigrati predstavu „Princ se neće vratiti“. Nakon toga književnik Dragan Velikić predstaviće roman „Adresa“.

U okviru programa namenjenog đacima, gostovaće pisci za decu Gordana Vlajić, Violeta Jović, Žikica Dimitrijević i Stevan Milošević. U Pozorištu „Bora Stanković“, 23. januara, u 20 sati, biće održan koncert Danice Krstić.

Sutradan, 24. januara, u Domu vojske, u 12 časova, planirana je  predstava Predškolske ustanove „Naše dete“ pod nazivom „Putuje bez puta i put se za njim rađa“.

U 19 sati na programu je predstava učenika OŠ „Predrag Devedžić“ iz Vranjske Banje i polaznika Regionalnog centra za talente „Svetosavski put“, a nakon toga i koncert Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

U Galeriji Narodnog univerziteta, tačno u podne, 25. januara, planirano je otvaranje izložbe likovnih radova učenika vranjskih škola. Sat kasnije, u Pozorištu, biće održan program „Učenici Svetom Savi u čast“ i promovisan list „Srećni Dani“.

Najboljim učesnicima na konkursima povodom „Svetosavske nedelje“ biće uručene nagrade.

Na programu je i koncert Jadranke Jovanović.

Duhovna akademija Eparhije vranjske biće održana 26. januara, na kojoj će besedu održati episkop vranjski Pahomije.

Na Savindan, 27. januara u prisustvu članova Odbora u Hramu Svete Trojice, biće obavljeno rezanje slavskog kolača Odbora.

Proslava u školama će početi u 11 sati.

Tog dana je planiran i Svetosavski bal. Tada će  najboljim pojedincima i kolektivima biti uručene nagrade „Sveti Sava“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare