Poziv čitaocima: Ako znate za zloupotrebu javnih resursa u predizbornim kampanjama, javite nam

LESKOVAC

Regionalna informativna agencija JUGpress poziva čitaoce da , ukoliko znaju za primere zloupotreba javnih resursa u predizborne svrhe to jave redakciji .

Primeri moguće zloupotrebe javnih resursa se odnose na izbore na različitim nivoima, predsedničke, republičke, lokalne i izbore za mesne zajednice.

Zloupotreba javnih resursa definisana je Zakonom o sprečavanju korupcije Republike Srbije .

Agencija za borbu protiv korupcije upozorila je da funkcioner ne može da koristi javne
resurse za promociju političkih stranaka u svrhu javnog predstavljanja
učesnika u izborima i njihovih izbornih programa, kao i pozivanja
birača da za njih glasaju ili da bojkotuju izbore.

Agencija je ukazala da je zakon odredio šta su javni resursi i da je
predvideo zabranu njihove zloupotrebe u izbornoj kampanju.

„Javni resursi se ne mogu koristiti za rad sa biračima i članstvom i u
njima se ne mogu organizovati i održavati skupovi i promocije.
Funkcioner takođe, ne može da koristi javne skupove na kojima
učestvuje u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka i
javno predstavljanje učesnika u izborima i njihovih izbornih programa
kao i za pozivanje birača da za njih glasaju na određenim izborima,
odnosno da bojkotuju izbore“, navodi se.

Agencija je navela da su funkcioneri dužni da uvek nedvosmisleno
predoče sagovornicima i javnosti da li iznose stav organa u kome
obavljaju javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno
političkog subjekta.

A u tom zakonu je definisano da je “javni resurs” nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, privredna društva, ustanove i druge organizacije čiji je osnivač, odnosno član Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave”.

Javni resurs su i budžeti republike, grada, opštine, mesne zajednice, javnog preduzeća i ustanove.

U ovom zakonu se navodi i da “javni funkcioner ne može da koristi javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, pod čime se posebno podrazumeva korišćenje javnih resursa u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa, pozivanja birača da za njih glasaju na izborima, odnosno da bojkotuju izbore, kao i korišćenje javnih resursa za druge vidove političkih aktivnosti, kao što su rad sa biračima i članstvom, organizovanje i održavanje skupova i promocija, izrada i podela reklamnog materijala, brošura, lifleta i publikacija, političko oglašavanje, istraživanje javnog mnjenja, medijske, marketinške i konsultantske usluge i sprovođenje obuka za stranačke aktivnosti”.

Svoja zapažanja, primere i priloge možete slati na adresu redakcijajugpress1@gmaill.com ,na viber 0638549103 ili u poruci na fejsbuk i twiter strani JUGpressa

Prati
Obavesti me o
guest
4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
1 godina pre

Javna je tajna da se po selima asfaltiraju putevi, ulice, a za uzvrat se traže glasovi za stranku na vlasti. Jedan od poslednjih primera je Kukolovce, a ima ih mnogo unazad. A to je već postalo praksa. Mislim da se za desetak dana pre izbora asfaltira više puteva i ulica nego za prethodne četiri godine. Da li je to normalno? Da li se tako koriste javni resursi u predizbornoj kampanji? Mislim da je to nedozvoljeno, protiv zakona, ali isto ne znam da je neko zbog toga pozvan na odgovornost, a kamoli da je procesuiran od strane policije ili sudova.

Seja Niča Nin
Seja Niča Nin
1 godina pre
Odgovori  Mile

Rođače, vi (DS, G17…) ste otvorili vrata da tako nešto postane prihvatljivo, a nazadni su samo preuzeli model i neštidimice ga drsko i transparentno arče. Teški ste bili gadovi, skoro kao ovi sada. Sekta G17 je javno po seoskim tribinama obeċavala asfalt za glasove, svoji očima gledao i slušao.Glasala je veċina pa dobismo asvalt.
Dotle nisam ni slutio kakvi ste ništaci vi demokrate i vaša koaliciona sekta.

Ivan
Ivan
1 godina pre
Odgovori  Seja Niča Nin

Jeste, DS im je dala vetar u krila. Prvo su ušli u koalciju sa SPS, čime su pljunuli u lice svima nama koji nismo bili članovi, am ipak iskreno verovali da u DS sede uglavnom pošteni ljudi. I tu se njihova izdaja glasača, demokratije i Srbije ne završava. SNS je imala njihovu svesrdnu podršku prilikom formiranja, pa kad je brod počeo da tone, mnoge te vajne demokrate su brže-bolje otrčale u SNS zbog sopstvenih …eta. A G17, na tu srebroljubivu ..gru ne treba trošiti reči, svi su prešli u SNS.

Cirkus od policije
Cirkus od policije
1 godina pre

Masovne zloupotrebe sa funcionerskom kampanjom i socijalnom pomoci. Masovne i sta mislis da ces resiti ako imas saznanja,nista.Apsolutno nista jer ce ti se svi samo nasmejsti, od tuzioca do sudije i zato se ne zanosi glupostima…