Poziv čitaocima: Ako znate za zloupotrebu javnih resursa u predizbornim kampanjama, javite nam

LESKOVAC

Regionalna informativna agencija JUGpress poziva čitaoce da , ukoliko znaju za primere zloupotreba javnih resursa u predizborne svrhe to jave redakciji .

Primeri moguće zloupotrebe javnih resursa se odnose na izbore na različitim nivoima, predsedničke, republičke, lokalne i izbore za mesne zajednice.

Zloupotreba javnih resursa definisana je Zakonom o sprečavanju korupcije Republike Srbije .

Agencija za borbu protiv korupcije upozorila je da funkcioner ne može da koristi javne
resurse za promociju političkih stranaka u svrhu javnog predstavljanja
učesnika u izborima i njihovih izbornih programa, kao i pozivanja
birača da za njih glasaju ili da bojkotuju izbore.

Agencija je ukazala da je zakon odredio šta su javni resursi i da je
predvideo zabranu njihove zloupotrebe u izbornoj kampanju.

„Javni resursi se ne mogu koristiti za rad sa biračima i članstvom i u
njima se ne mogu organizovati i održavati skupovi i promocije.
Funkcioner takođe, ne može da koristi javne skupove na kojima
učestvuje u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka i
javno predstavljanje učesnika u izborima i njihovih izbornih programa
kao i za pozivanje birača da za njih glasaju na određenim izborima,
odnosno da bojkotuju izbore“, navodi se.

Agencija je navela da su funkcioneri dužni da uvek nedvosmisleno
predoče sagovornicima i javnosti da li iznose stav organa u kome
obavljaju javnu funkciju ili stav političke stranke, odnosno
političkog subjekta.

A u tom zakonu je definisano da je “javni resurs” nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, privredna društva, ustanove i druge organizacije čiji je osnivač, odnosno član Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave”.

Javni resurs su i budžeti republike, grada, opštine, mesne zajednice, javnog preduzeća i ustanove.

U ovom zakonu se navodi i da “javni funkcioner ne može da koristi javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, pod čime se posebno podrazumeva korišćenje javnih resursa u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa, pozivanja birača da za njih glasaju na izborima, odnosno da bojkotuju izbore, kao i korišćenje javnih resursa za druge vidove političkih aktivnosti, kao što su rad sa biračima i članstvom, organizovanje i održavanje skupova i promocija, izrada i podela reklamnog materijala, brošura, lifleta i publikacija, političko oglašavanje, istraživanje javnog mnjenja, medijske, marketinške i konsultantske usluge i sprovođenje obuka za stranačke aktivnosti”.

Svoja zapažanja, primere i priloge možete slati na adresu redakcijajugpress1@gmaill.com ,na viber 0638549103 ili u poruci na fejsbuk i twiter strani JUGpressa

Prati
Obavesti me o
guest
4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
20 dana pre

Javna je tajna da se po selima asfaltiraju putevi, ulice, a za uzvrat se traže glasovi za stranku na vlasti. Jedan od poslednjih primera je Kukolovce, a ima ih mnogo unazad. A to je već postalo praksa. Mislim da se za desetak dana pre izbora asfaltira više puteva i ulica nego za prethodne četiri godine. Da li je to normalno? Da li se tako koriste javni resursi u predizbornoj kampanji? Mislim da je to nedozvoljeno, protiv zakona, ali isto ne znam da je neko zbog toga pozvan na odgovornost, a kamoli da je procesuiran od strane policije ili sudova.

Seja Niča Nin
Seja Niča Nin
20 dana pre
Odgovori  Mile

Rođače, vi (DS, G17…) ste otvorili vrata da tako nešto postane prihvatljivo, a nazadni su samo preuzeli model i neštidimice ga drsko i transparentno arče. Teški ste bili gadovi, skoro kao ovi sada. Sekta G17 je javno po seoskim tribinama obeċavala asfalt za glasove, svoji očima gledao i slušao.Glasala je veċina pa dobismo asvalt.
Dotle nisam ni slutio kakvi ste ništaci vi demokrate i vaša koaliciona sekta.

Ivan
Ivan
19 dana pre
Odgovori  Seja Niča Nin

Jeste, DS im je dala vetar u krila. Prvo su ušli u koalciju sa SPS, čime su pljunuli u lice svima nama koji nismo bili članovi, am ipak iskreno verovali da u DS sede uglavnom pošteni ljudi. I tu se njihova izdaja glasača, demokratije i Srbije ne završava. SNS je imala njihovu svesrdnu podršku prilikom formiranja, pa kad je brod počeo da tone, mnoge te vajne demokrate su brže-bolje otrčale u SNS zbog sopstvenih …eta. A G17, na tu srebroljubivu ..gru ne treba trošiti reči, svi su prešli u SNS.

Cirkus od policije
Cirkus od policije
20 dana pre

Masovne zloupotrebe sa funcionerskom kampanjom i socijalnom pomoci. Masovne i sta mislis da ces resiti ako imas saznanja,nista.Apsolutno nista jer ce ti se svi samo nasmejsti, od tuzioca do sudije i zato se ne zanosi glupostima…