Ambasadori Australije i Kanade otvorili međunarodnu naučnu konferenciju na Mašinskom fakultetu u Nišu

NIŠ

Centar za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu, CAM-FMEN, je  od 24 do 26. maja organizovao međunarodnu naučnu video konferenciju pod nazivom „Matematika za društvene nauke i umetnost – algebarsko modeliranje, MS2A2M 2021”. Konferenciju su podržale ambasade Komonvelt Australije i Kanade u Beogradu.  Na svečanom otvarnju koje je vodio akademik Mahouton Norbert Hounkonnou, predsednik NASAC,  učesnike su pozdravili Ruth Stewart, ambasadorka Komonvelta Australije i Giles Norman, ambasador Kanade. U sklopu uvodnog obraćanja prisutnima se obratio i profesor dr Nenad T. Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta u Nišu.

Organizatori konferencije su bile visokoškolske ustanove sa četiri kontinenta, Evrope, Amerike, Afrike i Australije. Među organizatorima su akademik Mahouton Norbert Hounkonnou, Pilippa Pattison,  Dragana Martinović i Melanija Mitrović. Konferencija je prva u seriji „Algebra bez granica“ i okupila je međunarodni tim eksperata u različitim disciplinama koji dolaze sa renomiranih univerziteta iz oko 25 zemalja, sa ciljem da se razmotre načini i iskustva vezani za korišćenje matematike – posebno algebre. 

Na pitanja zašto algebra i otkud algebarsko modeliranje profesorka Melanija Mitrović, rukovodilac CAM-FMEN, kaže da matematika „modelira“, oponaša stvarnost korišćenjem matematičkih znanja, prirodne pojave, ljudsko ponašanje, socijalne sisteme, a u tom procesu uloga algebre se može uporediti sa aktivnostima slikara na pripremi platna pre nanošenja boja na njemu.

  Izuzetnom kvalitetu konferencije pored prezentovanih vrhunskih naučnih rezultata od strane eksperata iz pomenutih naučnih oblasti doprinela je i vrhunska tehnička podrška.

                             „Uspešnost konferencije je rezultat dugotrajnog, istrajnog i usaglašenog timskog rada. Posebnu zahvalnost dugujemo kolegama zaposlenim u Računskom centru Mašinskog fakulteta u Nišu”, ističe profesorka Mitrović i dodaje:

                             „Uspeh konferencije  rezultat je i napornog, nesebičnog i  inspirativnog rada Lokalnog organizacionog odbora.  Dozvolite mi da im se i na ovaj način na tome zahvalim. Sve pohvale inženjeru Vukašinu Pavloviću, studentu doktorskih studija, asistentu Mašinskom fakultetu, dr inženjeru Milanu Pavloviću, profesoru Visoke škole u Nišu, dr Mileni Rajić, docentu Mašinskog fakulteta, Ani Kitić, studentu doktorskih studija Mašinskog fakulteta i master inženjeru menadžmenta  Jovanu Miliću. Njihova profesionalnost je visoko ocenjena od svih učesnika konferencije. Neizmerno sam im zahvalna i veoma sam ponosna što sam imala priliku da budem njihov profesor“. 

                             Na listi prijatelja ove konferencije su renomirana naučna izdavačka kuća Springer i Nišville Jazz Festival. 

                             Inače, Centar za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu, CAM-FMEN, već krajem juna, 28-30., organizuje, takođe u okviru serije „Algebra bez granica“, međunarodnu naučnu,video, konferenciju pod nazivom „Klasične i konstruktivne neasocijativne algebarske strukture: Osnove i primene CaCNAS:FA 2021“.

                         Ova konferencija je posvećena profesoru dr Nebojši Stevanoviću (1962-2009) koji je bio zapošljen na  Građevinsko – arhitektonskom fakultetu  Univerziteta u Nišu.

                           „Naš tim ne staje. U junu nas očekuje gore pomenuta CaCNAS:FA 2021  konferencija, kojom, između ostalog, želimo da potsetimo našu i svetsku naučnu javnost na profesora dr Nebojšu Stevanovića,  naučnika poteklog iz ovog grada, čoveka koji je vladao algebarskim i nebeskim prostorima. Njegov inovativni algebarski rad u oblasti neasocijativnih algebarskih struktura rezultirao je stvaranjem i daljim razvojem algebarskih škola širom Azije i Evrope. Bio je izuzetan paraglajderista, prvi predsednik Paraglajding asocijacije Srbije.  Početkom septembra čeka nas organizacija i hibridna konferencija posvećena semigrupama i njihovim primenama, ACaCS 2021. Cilj nam je da CAM-FMEN, Mašinski fakultet u Nišu, naš univerzitet, grad i zemlju stavimo na istaknuto mesto na naučnoj mapi sveta“, zaključila je profesor dr Melanija Mitrović.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare