Pozdrav proleću-stazama zdravlja

LESKOVAC

 

Planinarsko-skijaški klub „Kukavica“ i Zavod za zavno zdravlje (ZZJZ) organizovali su  danas  u parku „Devet Jugovića“ svoju tradicionalnu akciju „Pozdrav proleću – stazama zdravlja u susret Svetskom danu zdravlja“.

Učesnici akcije, koja se obeležava trinaest godina zaredom,  i ove godine bili su različitog uzrasta, od učenika do penzionera.

Cilj ove akcije je da promovišemo fizičku aktivnost, kaže načelnica Centra za promociju zdravlja u ZZJZ prim. dr Vanja Ilić.

“Svaki drugi stanovnik Srbije i svetske populacije je fizički neaktivan. Svakodnevna šetnja od pola sata pogoduje opštem zdravlju i dovodi do smanjenja svih faktora rizika koji dovode do hroničkih nezaraznih bolesti, smanjuje nivo šećera, nivo holesterola, podiže nivo neurotransmitera indorfina koji utiče na dobro raspoloženje, smanjuje nivo stresa, jača srčani mišić i produbljuje disanje”, ističe Vanja Ilić.

Ona naglašava da fizička aktivnost može da zameni mnogo lekova, ali da ni jedan lek ne može da zemeni fizičku aktivnost.

Ovogodišnji Svetski dan zdravlja posvećen je depresiji.

“Prvi korak u radu sa ljudima koji imaju depresivne simtome je blaga šetnja, razgovor, zdravi stilovi života, miran san, raniji odlazak na spavanje, pravilna ishrana, razgovor, druženje i smanjenje usamljenosti”, rekla je ona.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare