Povredama izazvanim pirotehnikom posebno podložna deca

NIŠ

Tokom novogodišnjih praznika česte su povrede izazvane pirotehničkim sredstvima, čemu su najviše podložna deca. Najčešće se povređuju šake, prsti i oči, ali i čitave ruke ili noge, a može doći i do oštećenja sluha.

Iz Hitne pomoći apeluju na građane da ne koriste pirotehnička sredstva, pre svega deca, jer povrede mogu dovesti do trajnog invaliditeta ili čak smrti.

“Dolazi do povreda krvnih sudova, živaca, zglobova ruke i do problema sa pokretanjem određenih ekstremiteta”, ističe dr Saša Milutinović, iz Zavoda za urgentnu medicinu Niš.

Iako pirotehnička sredstva mogu da kupuju samo punoletni kupci, najčešći korisnici petardi su upravo deca između 16 i 18 godina.

Kako navode iz Zavoda za urgentnu medicunu u Nišu prošla godina je bila bolja zbog epidemije koronavirusa. Dodaju da je u prethodnoj novogodišnoj noći zabeležena jedna lakša povreda kod deteta zbog petardi i 48 drugih povreda različitog tipa, dok su u 2019. zabeležene dve teže povrede.

“Ukoliko dođe do povreda izazvanim eksplozivnim sredstvima, apelujem na sugrađane do to ne previjaju sami i da se obavezno obrate lekaru”, poručuje dr Saša Milutinović.

Prskalice iako deluju bezopasno u 10 odsto slučajeva mogu da izazovu opekotine ruku ili požare.

Po rečima našeg sagovornika, problem sa upotrebnom pirotehnike imaju i stariji sugrađani, kojima smeta buka od eksplozija, ali i deca sa posebnim potrebama.

“Ima dece koja zbog buke stalno plaču, ispoljavaju agresiju ili samoagresiju”, objašnjava Milutinović.

“Treba izbegavati upotrebu pirotehničkih sredstava, a oni koji se ipak odluče na to trebalo bi da budu posebno obazrivi”, rekao je Milutinović.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da gotovo 40 odsto povređenih predstavljaju deca, a dečaci se povređuju tri puta češće od devojčica.

Iz Zavoda za urgentnu medicinu ističu da u poslednjih 5 godina nije zabeležen smrtni slučaj zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. U Republici Srbiji upotreba petardi i ostalih pirotehničkih sredstava regulisana je Zakonom o javnom redu i miru u kome se ističe da će svako ko naruši isti ili ugrožava sigurnost građana biće kažnjen, novčano od 50 do 100 hiljada dinara, dok je 2013. godine donet Zakon koji zabranjuje prodaju pirotehničkih sredstava maloletnim licima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare