Povratak civilne zaštite u Nišu

NIŠ

Niš će ponovo imati jedinice civilne zaštite, odluka je Gradskog veća, i to jedinicu opšte namene i specijalizovanu jedinicu za uzbunjivanje, a odluka o tome objavljena je u Službenom listu Grada Niša.  Popuna jedinica civilne zaštite se vrši iz reda zdravstveno sposobnih žena i muškaraca. Muškarci će moći da budu angažovani ako ispunjavaju zdrastvene uslove i starosti su od  18 do 60 godina. Žena takođe moraju da ispune zdravstvene usslove a starosna granica je od  18 do 55 godina.

                        Jedinica civilne zaštite opšte namene se formiraju kao formacija 5 vodova, koje broji minimu 20 pripadnika.  Popuna jedinica civilne zaštite opšte namene vrši se  vojnim obveznicima,  građanima koji nisu vojni obveznici i  dobrovoljcima koji nemaju ratni raspored po vojnoj i radnoj obavezi.                                   

                      Građani koji su se dobrovoljno prijavili odnosno dobrovoljci u obavezi su da potpišu pisanu izjavu o dobrovoljnom prihvatanju prava i obaveza pripadnika jedinica civilne zaštite na period angažovanja od pet godina.

                      „  Jedinice opšte namene obrazuju se kao operativne snage za izvršavanje jednostavnijih zadataka i mera civilne zaštite, kao što su lokalizacija i gašenje početnih i manjih požara, kao i požara na otvorenom,  izgradnja i ojačavanje zaštitnih nasipa i crpljenje vode,  raščišćavanje ruševina i spasavanje zatrpanih iz ruševina nižih spratova oštećenih zgrada i drugih opasnih mesta,  pružanje prve medicinske pomoći, preduzimanje aktivnosti pri evakuaciji, zbrinjavanju i zaštiti života i zdravlja ugroženih ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine i  drugih aktivnosti po proceni Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji Grada Niša“, navodi se u odluci koja je objavljena u Službenom listu Grada Niša.

                   Specijalizovana jedinica civilne zaštite za uzbunjivanje imaće pet odeljenja i 35 timova, što je broj jednak jednom vodu, navodi se u odluci. U toj jedinici Ministarstvo odbrane raspoređivaće vojne obveznike koji nisu na rasporedu u ratnim jedinicama Vojske Srbije.

                   Jedinica za uzbunjivanje formira se za uključivanje javnih sirena, kada ne postoji ili nije ispravan sistem za daljinsko upravljanje sirenama, kao i za održavanje i popravku sirena.

                Pripadnici jedinica civilne zaštite dužni su da se odazovu pozivu za obuku i pozivima za akcije zaštite i spasavanja. Angažovanje u jedinicima civilne zaštite biće plaćeno i sa obezbeđenim zdravstvenim osiguranjem.

                   „  Prilikom angažovanja, pripadnici jedinica civilne zaštite imaju pravo na zdravstveno osiguranje u skladu sa propisima kojima se uređuje zdravstveno osiguranje. U izvršavanju mera civilne zaštite na pripadnike jedinica civilne zaštite odnose se propisi o bezbednosti i zdravlja na radu“, navodi se u odluci.

                        U odluci Gradskog veća rečeno je da će grad Niš iz svog budžeta finasirati obuku i opremanje jedinica civilne zaštite, kao i nadoknadu, prevoz, smeštaj i ishranu pripadnika tih jedinica.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare