Poverenica: Vranjski SNS da se izvini Stojkoviću

VRANJE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je, u mišljenju sa preporukom, naložila Gradskom odboru Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju da uputi pisano izvinjenje glavnom i odgovornom uredniku portala Info Vranjske Saši Stojkoviću zbog uvredljivih i ponižavajućih izraza upućenih na njegov račun.

U preporuci se navodi kako Gradski odbor SNS Vranje ubuduće treba da vodi računa da ne krši zakonske odredbe o zabrani diskriminacije, objavio je portal Info Vranjske.

U pritužbi Povernici je navedeno da je odbor SNS u Vranjuu, u saopštenju objavljenom na svojoj Fejsbuk stranici, izvrnuo ruglu loše zadravstveno stanje i fizički izgled Saše Stojkovića, a Poverenica konstatuje da su pojedini izrazi, izjave i rečenice, koje su upućene Stojkoviću “uvredljivi i da se zasnivaju na njegovom ličnom svojstvu”.

U saopštenju izrečene uvrede poput “gnjido jedna ljudska, nepismena, zla, ružna, nepokretna”, “baviš se svinjogojstvom”, “nepokretnji lenjivac”, “svinjogosjtveno novinarstvo”, “piši, sedi, smrdi jedi”.

Poverenica je ukazala da je upućivanje takvih izraza i rečenica u suprotnosti sa antidiskriminacionim propisima jer su uvredljive i ponižavajuče i predstavljaju povredu dostojanstva Saše Stojković na osnovu ličnih svojstava, fizičkog izgleda i zadravstvenog stanja, te da se na taj način stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje.

Gradskom odboru SNS Vranja ostavljeno je 30 dana da postupi po preporuci.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare