Povećava se broj pacijenata ali Niš još odoleva

NIŠ

Činjenica je da je protekle nedelje drastično povećan broj pacijenata koji su testirani, čak za 20 posto, a drastično se povećao i broj pozitivnih pacijenata na Kovid 19, kaže profesor dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu.

                 ‚‚U prethodnom periodu smo imali u proseku između 220 i 240 pregleda, a sada smo  došli između 250 i 320 pregleda. Pozitivnih smo imali u  proseku između 2 i 4 pacijenta, a  sada u proseku imamo 16 pacijenata,na primer za prošlu nedelju. U proseku smo imali prvi pregled od 40 do 60, a u ovom trenutku imamo 96 pregleda. U kovid ambulanti u Duvaništu radi sedam lekara, a ovog vikenda smo tamo prebacili i kontejner za pregled pacijenata da pojačamo rad službe, a tu je šator koji smo  dobili od vojske.Gužve su u ovoj ambulanti sada od ranog jutra‚‚- kaže profesor dr Milorad Jerkan.

                   On dodaje da situacija ni malo nije neozbiljna i posebno apeluje na mlade ljude između 15 i 20 i 20 i 40 godina da ozbiljno shvate da se radi o teškoj bolesti koja je  zahvatila ceo svet i ako se ljudi ne ‚‚dozovu pameti‚‚ biće problema.

                   ‚‚Klinička slika je apsolutno drugačija od one koja je bila u martu. Mi srećemo ljude sa visokom temperturom od 39, 39,5  koja traje po nekoliko dana, sa nalazima na plućima koji su negativni ili blago pozitivni da bi već narednog dana nalaz bio drastično promenjen sa upalom oba plućna krila ili bronhopneumonijom‚‚ – kaže Jerkan.

                 Jerkan naglašava da se Niš za sada ‚‚držao‚‚ dobro i da je  jedan od retkih gradova koji u proseku ima između 20 i 25 do 30 pozitivnih pacijenata, ali i dodaje da gledajući kako se bolnički kapaciteti pune, sve jasno ukazuje da ćemo ući u period koji će biti težak za sve građane Srbije. Sasvim je siguran da će se broj zaraženih građana, ukoliko se ne pridržavaju mera, brzo povećavati.

                   On je pozvao sve sugrađane da se, ukoliko imaju neke simptome, što hitnije jave u kovid ambulantu u Duvaništu koja radi od 7 do 22 sata sa sedan lekarskih mesta koja je opremljena svm aparatima za zbrinjavanje pacijenata.

                    ‚‚U Duvaništu objektivno možemo da primimo do 600 pacijenata,a onog  trenutka kada se dogodi da pređemo ovaj broj imamo rezervnu varijantu, a to je ambulanta u Čairu koja je u pripremnoj fazi i u kojoj ćemo moći da primimo još 600 pacijenata‚‚- kaže Jerkan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare