Oprema se hala Čair za kovid pacijente

NIŠ

Hala Čair će do kraja nedelje biti potpuno opremljena da u slučaju potrebe primi lakše i srednje teške kovid pacijente. Da li će i kada hala početi da radi kao privremena kovid bolnica zavisiće od procene lekara i popunjenosti kapaciteta Kliničkog centra. Radove na opremanju hale koji su povereni vojsci obišla je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je ovom prilikom naglasila da se Hala oprema preventivno, a da li će u njoj biti i pacijenata zavisi od epidemiološke situacije. Halu su obišli predstavnici Kliničkog centra i član Republičkog kriznog štaba profesor dr Branislav Tiodorović.

 ‘’Suština je da ćemo ovde zbrinjavati pacijente sa lakšom kliničkom slikom i srednje teškom i koji  prethodno prođu trijažni centar KC u Nišu. U hali će biti 196 kreveta. Osoblja će biti dovoljno i naša  je procena da bi u nekom početnom delu bilo dovoljno 18 lekara i 60 medicinskih sestara kao i pomoćnog osoblja za održavanje Hale Čair’’- kazao je profesor dr Goran Stanojević, koordinator stručnog dela nove kovid bolnice Hale Čair.

      Stanojević je dodao da, za razliku od Arene u Beogradu u Hali Čair, nisu razvedeni dovodi za kisonik.

                   ‘’Snalazićemo se sa bocama sa kisionikom ali trudićemo se da  oni pacijenti koji trebaju kiseoničku potporu budu u jednoj od kovid bolnica u Kliničkom centru’’- naglasio je Stanojević.

                     Halu Čair je obišla i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je naglasila da  se Hala priprema preventive radi. Ako struka proceni da  pacijenti sa lakšom kliničkom slikom budu u hali ona će biti spremna. Da li će to biti za nedelju dana, dve ili tri zavisi od epidemiološke situacije.

                     ‘’ Obezbedili smo dovoljan broj kreveta, dušeka i posteljine. Grejanja će biti jer hala ima svoj  sistem za zagrevanje ali dopremićemo i dodatna grejna tela. Dobro smo se organizovali, ima dovoljno i sredstava za dezinfekciju. Možda ova bolnica ostane i bez pacijenata što bi za sve nas bilo najbolje’’- istakla je Sotirovski.

                      Prema rečima profesora dr Žarka Rankovića, člana Štaba za krizne situacije Grada Niša, epodemiološka situacija u Nišu je daleko povoljnija nego u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji.Nažalost, dodao je Ranković, postoje i oni koji se ne ponašaju odgovorno i svi se nadamo da će uslediti određene kaznene mere od strane Kriznog štaba.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare