Povećava se broj korisnika usluga Centra za socijalni rad

BUJANOVAC

Na teritoriji bujanovačke opštine u prošloj godini bilo je 4. 130 korisnika usluga Centra za socijalni rad, i ovaj broj je veći nego u 2015. godini.

Prema poslednjim podacima , skoro hiljadu porodica prima cocijalnu pomoc, dok iznos sredstava varira od slucaja do slucaja, rekao je za JUGpress  direktor ove ustanove Nijazi Ameti.

Mesecni iznos se krece u rasponu od osam do 26 hiljade dinara.
Ahmeti je dodao da prioritet u dobijanju socijalne pomoci imaju porodice sa starim članovima , decom i one koje su bez ikakvih prihoda, a odluku o dobijanju socijalne pomoci donosi strucni tim Centra za socijalni rad, koji kompletira dokumentaciju i izlazi na teren.
Prema podacima iz 2016 godine, oko 300 osoba iz opstine Bujanovac prima naknadu za pomoc i negu drugog lica, a mesecni iznos naknade zavisi od stepena invalidnosti i iznosi od 10 do 27 000 dinara.
Kako jerekao  Ameti, devetoro dece  iz bujanovacke opstine je smesteno po hraniteljskim porodicama u samoj opstini a I u drugim opstinama u Srbiju.

Pet hraniteljskih porodica u Bujanovcu je ukupno obradjeno a  trenutno brinu o deci dve srpske I jedna albanska hraniteljska porodica.
Sto se tice porodicnog nasilja u bujanovackoj opstini je zabelezeno oko 40  ovakvih slucajeva koji su dosli iz Policijske stanice Bujanovac I to nije samo partnersko nasilje vec I nasilje u porodici.

Samo u partnerskim odnosima imamo 12 slucajeva, kaže Ameti, žene  su  prijavile nasilje Policijko stanici u Bujanovcu, dok je u Centru prijavljeno četiri slučaja.

Na naše pitanje da li je broj razvoda povecan u poslednje vreme u Bujanovcu, Ameti kaze da jeste i da se radi o sporazumnim razvodima braka medju koje spadaju i  fiktivni razvodi  radi postizanja nekog cilja u inostranstvu, sklapanje braka I slicno.

On je dodao da se to “obično odnosi na Albance I Rome”.


Rad Centra za socijalni rad se finansira sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, borilačka i socijalna pitanja Republike Srbije, dok opština Bujanovac izdvaja sredstva za kratkoročnu pomoć i materijalne troškove.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare