Povećana naknada za dobrovoljno služenje vojnog roka

NIŠ

Uslovi za dobrovoljno služenje vojnog roka su da su kandidati državljani Republike Srbije, da nisu osuđivani, da nisu prekršajno gonjeni i da su sposobni za službu u Vojsci Srbije, što se utvrđuje lekarskim pregledima i psihološkim procenama.                   

Potpukovnik Zoran Gajić, načelnik Centra Ministrastva odbrane Niš, podsetio je da je 15. decembra 2010. godine Narodna skupština donela Odluku o ukidanju obaveze služenja vojnog roka, ali da je zadržala obavezu uvođenja u vojnu evidenciju i mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka.

 „Ono što je cilj danas jeste da prikažemo novitete vezane za dobrovoljno služenje vojnog roka, a to su pre svega povećanje primanja kandidata, odnosno vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, koje je do sada bilo oko 25 hiljada. Od prvog decembra će ta primanja biti oko 35 hiljada na mesečnom nivou. Zatim, prilikom prijavljivanja na dobrovoljno služenje vojnog roka, kandidati nakon završetka lekarskog pregleda, neće imati još jedan za prijem u profesionalnu vojnu službu, već će ih to kvalifikovati za konkurs, odnosno za početak rada i status profesionalnog pripadnika Vojske Srbije“, rekao je Gajić i dodao da se prijavljivanje za dobrovoljno služenje vojnog roka može obaviti i elektronskim putem, preko e-portala Vlade Republike Srbije i preko javnog preduzeća Pošte Srbije, ali i ličnim dolaskom u Centar Ministarstva odbrane Niš.

                       Gajić je izjavio i da je ponovo uvođenje redovnog vojnog roka planirano za jun naredne godine, ali da o tome prvo odluku mora doneti Narodna skupština Republike Srbije.

                     Za dobrovoljno služenje vojnog roka mogu da se prijave kandidati od 19-30 godina starosti, i traje šest meseci. Prva tri meseca se izvršavaju u jednom od centara; u Valjevu, Somboru ili Leskovcu, a druga tri meseca u centrima za specijalističku obuku Vojske Srbije.

                    Zainteresovani kandidati za dobrovoljno služenje vojnog roka se mogu prijaviti svakog dana od 8-14 sati u Centru Ministarstva odbrane Niš, u kasarni Tvrđava, u ulici Beogradskoj bb, na e-portalu Vlade Republike Srbije, ili u svim filijalama javnog preduzeća Pošte Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare