Povećan iznos mesečne zarade u programu “Moja prva plata”

NIŠ

 Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je  novi, treći javni poziv za program „Moja prva plata“, saznajemo od Bobana Matića, direktora Nacionalne službe za zapošljvanje, Filijala Niš. Cilj programa je osposobljavanje za samostalan rad 10.000 mladih u Srbiji sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje. Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, dok prioritet imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja.

                  „Treći ciklus projekta „Moja prva plata“ krenuo je 22.avgusta i do 22.septembra prijavljuju se   poslodavci koji žele da učestvuju u projektu. Od 3. do 31.oktobra prijavljivaće se nazaposlena lica, a tokom novembra meseca u prvih 15 dana biće sparivanje poslodavaca i nezaposlenih lica  u privatnom sektoru, a u drugoj polovini  novembra to će biti realizovano i sa javnom sektoru.Nakon toga i objavljivanja konačnih rang lista, u decembru je potpisivanje trojnih ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, kandidata i poslodavca“, objašnjava Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš.

                 Za razliku od prethodne dve, ove godine su povećane novčane naknade kandidate koji su deo projekta.

               „ Za mlade sa srednjim obrazovanjem iznos je povećan sa 22.000 na 25.000 dinara mesečno, a za mlade sa visokim obrazovanjem sa 26.000 dinara na 30.000 dinara mesečno“, kaže Boban Matić.

                 Kao i ranijih godina projekat „Moja prva plata“ traje devet meseci.

               „Obezbeđena su sredstva za 10.000 polaznika. U prethodne dve godine je preko 17.000 mladih prošlo kroz ovaj projekat na nivou cele Republike, a na teritoriji Filijale Niš je bilo blizu 1.500 lica koja su prošla ova dva ciklusa. Preko 10.000 poslodavaca se prethodne dve godine  prijavilo za program i omogućilo  mladim ljudima  starosti do 30 godina  da stiču praktična  znanja u njihovim kompanijama. Ono što nas ohrabruje jeste da  je više od 42 procenata  polaznika u prvom ciklusu ostalo kod poslodavca u stalnom radnom odnosu“, ističe Boban Matić.               Dodaje da za ovaj program postoji veliko interesovanje i u privatnom i u javnom sektoru kako u zemlji tako i na teritoriji Filijale Niš. Kada se radi o kandidatima  najviše se njih prijavljuje sa srednjom stručnom i sa visokom spremom, ali to zavisi od poslodavaca i od vrste posla koja se nudi nezaposlenim licima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare