Potvrđen prvi slučaj malih boginja u opštini Bujanovac

BUJANOVAC

 

„Student medicine iz opštine Bujanovac, koji se školuje u Prištini, oboleo je od morbila“, potvrdila je danas za JUGpress pedijatar i koordinator za vakcinaciju u bujanovačkom Domu zdravlja Aferdita Mustafa.

„Ovaj mladić je zbog narušenog zdavstvenog stanja došao na pregled u Dom zdravlja 13. oktobra. Nakon izvršenih analiza, 18. oktobra je iz Instituta Torlak stigla potvrda da je reč o malim boginjama. Napominjem da pacijent nije bio vakcinisan“, kaže dr Mustafa.

Mladić je sada na infektivnom odeljenju u vranjskoj bolnici i njegovo stanje je stabilno, kako je rekla Mustafa, dodajući da je ovo jedini registrovani slučaj, bar za sada, na teritoriji opštine Bujanovac.

Mustafa ističe i da je Dom zdravlja preduzeo sve mere preventive i pojačanog nadzora, kao i da MMR vakcina ima na zalihama.

„Izvršena je revizija kartona o vakcinaciji i pozivi za vakcinaciju se šalju redovno“, kaže pedijatar. Ona ipak naglašava da je primetna „usporena vakcinacija“ baš za MMR. Po podacima Službe za vakcinaciju, 779 dece do 12 godina nije primilo vakcinu.

„Apelujem na roditelje da se odazovu pozivu. Deca sa navršenih godinu dana treba da prime prvu dozu MMR, ali je vakcinacija moguća i do uzrasta od 14 godina. Morbili mogu prouzrokovati velike komplikacije, neophodno je zaštititi decu, a za neodazivanje na tri poziva zakonom su predviđene i kazne.“

U Predškolskoj ustanovi „Naša radost“, takođe je pojačana kontrola, potvrdio nam je direktor ove ustanove Milovan Aleksić.

„Zbog epidemije malih boginja u okruženju, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ naložili su pojačan nadzor i vakcinaciju dece u odgovarajućem uzrastu.“

Sestra na preventivi u ovoj ustanovi, Marina Stanković, kaže da je roditeljima čija deca nisu vakcinisana naloženo da se vakcinacija obavi u roku od dva dana ili deca neće biti primljena u vrtić.

„Ukoliko je trenutno vakcinacija nemoguća iz opravdanih razloga, roditelji moraju da dostave potvrdu u kojoj je naveden tačan datum zakazane vakcinacije“, ističe Stanković.

Ona je dodala da su prikupljeni na uvid kartoni o vakcinaciji, kao i da je pedijatar iz Doma zdravlja svakodnevno prisutan u vrtiću.

„Higijena je na najvišem nivou, kako u centralnom vrtiću, tako i u isturenim odeljenjima. O dezinfekciji posebno vodimo računa i urađeno je sve što je neophodno“, naglašava Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare