Grupa za slobodu medija: Poslanici, pitajte Vladu!

BEOGRAD

(NUNS)

Grupa za slobodu medija danas je, pred početak sednice Skupštine na kojoj će biti postavljana pitanja Vladi Srbije, delila poslanicima letke sa svojim pitanjima.

Očekujemo da poslanici pitaju premijerku i ministre suštinski važna pitanja za građane i državu, umesto da se vređaju, svađaju i na svaki način doprinose obesmišljavanju institucija, zakona i cele države. Od Vlade Srbije očekujemo da u razumnom roku odgovori na pitanja koja smo im danas, posredstvom poslanika, postavili.

Grupa za slobodu medija pita premijerku Anu Brnabić zbog čega nije prihvatila poziv na sastanak sa Grupom za slobodu medija koja okuplja više stotina medija, organizacija, novinarskih i medijskih udruženja, građanki i građana? Da li joj išta znači podatak da su tokom 2013. godine zabeležena 23 slučaja napada, pretnji ili pritisaka na novinare, a ove godine samo u prvih osam meseci 54 slučaja? Kada će članovi Vlade početi da poštuju Zakon o javnom informisanju i medijima koji izričito zabranjuje diskriminaciju medija, urednika, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja? Koliko novinara je pod merama kao što su praćenje, snimanje i tajni nadzor komunikacije?

Ministru policije Nebojši Stefanoviću postavili smo sledeća pitanja: Zašto policajci u uniformi i civilu nisu reagovali tokom incidenata na skupu podrške Aleksandru Vučiću 30. maja, na dan predsedničke inauguracije? Zašto javnosti još uvek nisu poznata imena osoba koje su napale novinare i građane na inauguraciji, iako je pre tri meseca izjavio da su identifikovane? Ko je provalio u stan novinarke Dragane Pećo?

Od ministarke pravde Nele Kuburović očekujemo odgovor na pitanja postoje li efikasni mehanizmi kontrole kako bi se ustanovilo da li u primeni mera kao što su praćenje, snimanje i tajni nadzor komunikacije novinara, nadležni organi zloupotrebljavaju svoja zakonska ovlašćenja? Zašto još nisu otkriveni nalogodavci ubistva Slavka Ćuruvije? Kako je moguće da su slučajevi ubistva novinarke Dade Vujasinović (pre 23 godine) i novinara Milana Pantića (pre 16 godina) i pokušaja ubistva novinara Dejana Anastasijevića (pre 10 godina) i dalje u predistražnom postupku?

Ministra vojske Aleksandra Vulina smo pitali kada će se ograditi od saopštenja svoje stranke Pokret socijalista koja je urednika KRIK-a nazvala “narkomanom”  “stranim plaćenikom”.

Sve dok se budu ignorisala ovakva pitanja, dok na delu bude diskriminacija novinara koji ih postavljaju, dok se u novinske redakcije koje odbijaju da ćute o ovome budu slale “crne trojke” u vidu finansijskih i poreskih inspekcija, u Srbiji će vladati medijski mrak u kome nijednom građaninu ne može biti dobro. U interesu je svih građana Srbije da se izborimo za profesionalno, nezavisno, kritičko novinarstvo.

Grupa za slobodu medija će pratiti da li su poslanici postavili naša pitanja članovima Vlade i zahtevati da dobije jasne odgovore.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare