Potpredsednica Vlade Kosova u Bujanovcu i Preševu, dobila sedam zahteva

BUJANOVAC-PREŠEVO

Potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Doniku Gervalu boravila je danas u Bujanovcu i Preševu.

Ona se u Bujanovcu srela sa predsednikom te opštine Nagipom Arifi.

Arifi je posle sastanka na svom profiolu napisao da je “obavestio ministarku o političkoj, socijalnoj i ekonomskoj situaciji ” Albanaca kao i o “aktulenoj diskriminaciji od strane centralnih vlasti u Beogradu u oblasti obrazovanja, ekonomskom razvoju, zdravstvu, sa posebnim naglaskom na pasivizaciju adresa Albanaca, kao i nepriznavanje diploma stečenih na Univerzitetima Republike Kosovo”.
“Dogovorili smo se da će se naša saradnja nastaviti i u budućnosti, dok se problemi ne reše”, naveo je Arifi.

Da je sa potpredsednicom Vlade Kosova razgovarao o ovim istim temama naveo je i predsednik Skupštine opštine Bujanovac Enver Ramadani.

Gervalu je u Bujanovcu razgovarala i sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Ragmijem Mustafom.

Gervalu se u Preševu srela sa predsednicom te opštine Arditom Sinani koja je navela da je gošći sa Kosova prenela sedam konkretnih zahteva, medju njima i uključivanje pitanja Preševske doline, kako Albanci nazivaju Bujanovac, Preševo i Medveđu, u dijalog između Kosova i Srbije.

Zahtevi su da diplomatija Kosova radi na “podizanju svesti međunarodne zajednice o pasivizaciji adresa Albanac u Srbiji” kao i “uključivanje zahteva iz Preševske doline u diplatske aktivnosti Kosova”.

Treći zahtev je “izrada plana i programa Vlade Kosova za Preševsku dolinu”, zatim “formiranje i funkcionisanje Kancelarije za Preševsku dolinu u Vladi Kosova”.
Zahteva se i “senzibilizacija međunarodne zajednice od strane Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova o nesprovođenju tri sporazuma od strane Vlade Srbije za Preševsku dolinu”.


Šesti zahtev je “izrada plana i operativne strategije Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo radi podizanja svesti međunarodne zajednice o kršenju ljudskih prava i prava Albanaca u Preševskoj dolini ”

Poslednji zahtev se odnosi na “angažovanje oko uključivanja pitanja Preševske doline u dijalog izmedju Kosova i Srbije”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare