Nešković odbio nagradu Lekarske komore Srbije

BEOGRAD

Smatram da tokom čitavog trajanja epidemije Lekarska komora Srbije (LKS) nije ni izbliza dovoljno učinila da zaštiti interese lekara i pacijenata, poručio je profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar N. Nešković, koji je odbio da primi nagradu LKS za angažovanje tokom pandemije, objavila je večeras organizacija Ujedinjeni protiv kovida.

Nešković je ocenio da je LKS svojom neaktivnošću i neprincipijelnošću doprinela stvaranju atmosfere nepoverenja prema medicinskoj nauci i struci i otvorila prostor za nesmetano divljanje antivaksera i nestručnih kolega u medijima, stoji u saopštenju koje su Ujedinjeni protiv kovida objavili na svom zvaničnom portalu.

“Nastala atmosfera nepoverenja i opšte konfuzije je, po mom mišljenju, značajno doprinela povećanju oboljevanja i umiranja od kovida 19”, poručio je Nešković i dodao da LKS nije jedina odgovorna za takav razvoj situacije, ali da je to ipak diskvalifikuje da dodeljuje  bilo kakva priznanja za angažovanje lekara u borbi protiv pandemije.

Kao poseban, katastrofalan i “svesno i namerno učinjen propust” od strane rukovodstva i organa Lekarske komore Srbije, smatra odsustvo konkretne reakcije na dopis grupe profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu iz aprila 2020. godine.

Ukazao je da se u tom dopisu od LKS argumentovano zahtevalo da se javno ogradi od brojnih neprofesionalnih istupa u medijima Branimira Nestorovića, u to vreme aktivnog člana Kriznog štaba i redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu.

“Profesor Nestorović je od početka epidemije u brojnim javnim istupima iznosio naučne neistine, besmislice, nipodaštavao i ismevao opasnost od epidemije i javno promovisao neprimerene obrasce ponašanja, što je doprinelo nekontrolisanom širenju epidemije u Srbiji, masovnom oboljevanju i umiranju stanovništva i, kasnije, lošem odzivu vakcinaciji”, ocenio je Nešković.

Smatra i da su objašnjenja LKS povodom tog dopisa bila takva da “vređaju inteligenciju i zdrav razum”.

“Kada LKS bude smogla snage da se, bez obzira o kome se radi,  jasno i konkretno odredi u odnosu na neprofesionalizam svojih članova, da konkretno osudi promovisanje naučno nedokazanih ili opovrgnutih teorija i da se jasno ogradi i sankcioniše ponašanja svojih članova koja su očigledno suprotstavljena univerzalnim etičkim i moralnim načelima lekarskog poziva, tek tada će, po mom mišljenju, postati kvalifikovana da legitimno daje nagrade i priznanja i za nešto što je eventualno učinjeno dobro”, naglasio je Nešković.

Poručio je da do tada, umesto nagrade, oseća stid.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare