Potpisani ugovori sa medijskim kućama za konkurs “U fokusu”

 

KRAGUJEVAC

Leskovački nedeljnik Nova Naša reč je medju medijima čiji će projekti biti finansirani u okviru programa “U fokusu”.

NUNS, Lokal pres i Toplički centar potpisali su u petak, 1. jula, u Kragujevcu ugovore sa 10 lokalnih štampanih i onlajn medija čiji će projekti, odabrani na konkursu „U vašem fokusu“, biti finasirani narednih šest meseci.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora, za predstavnike odabranih medijskih kuća održana je dvosatna radionica na kojoj su mogli da dobiju detaljnije informacije o procesu sprovođenja projekta i izveštavanju o realizovanim aktivnostima.

Na konkurs koji je trajao od 06. maja do 1. juna 2016. prijavljeno je 45 projekata medija iz raznih krajeva Srbije, a vrednost ukupno traženih sredstava je 195.349.7 evra. Strućna komisija odabrala je 10 najboljih čije će aktivnosto biti podržane sa ukupno 40.000 evra.

Među dobitnicima su četiri štampana medija – Gazda iz Kragujevca, Karagujevačke nedeljne novine, Grad iz Kruševca i Nova naša reč iz Leskovca, kao u šest onlajn medija – Forum info iz Prijepolja, Medijski istraživački centar iz Niša, RTV VK iz Kikinde,Eko list iz Bačkog Petrovca, Za media iz Zaječara i Radio San iz Užica.

Odabrani mediji će, pored stručne podrške koja će biti obezbeđena za proizvodnju kvalitetnih novinarskih priloga, imati priliku da ojača i svoje kapacitete kada je u pitanju upravljanje projektnim ciklusom u cilju buduće održivosti medija.

Sve ovo dugoročno će dodatno ojačati kapacitete medija za proizvodnju istraživačkih priča i olakšati umrežavanje sa stručnim organizacijama civilnog društva.

DSC04746

Pored toga što će teme od javnog interesa biti zastupljenije u javnosti, istraživački prilozi će bi trebalo da povećaju, odnosno, povrate poverenje čitalaca u medije jer će ovakvim radom pokazati spremnost da govore u ime građana uprkos spoljnim pritiscima.

Pored promocije proizvedenih medijskih sadržaja koje će sprovesti mediji – učesnici konkursa, svi prilozi proizvedeni u okviru projekta biće promovisani onlajn, a šest najboljih priloga biće objavljeni u nacionalnim medijima.

Najbolji tekstovi biće preneti i u NUNS – ovoj publikaciji Specijalizovani Dosije koji tradicionalno izlazi u okviru dnevnog lista Danas.

Projekat U fokusu (In Focus) finansira Evropska unija u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost NUNS – a, TC i LP i ne odražava mišljenja i stavove Evropske unije.

P7010289  P7010288

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da se projekti uglavnom bave nadzorom javnih finansija , što će doprineti i kontroli javnih vlasti.

“ Sa druge strane, mi se nadamo da će ovi mali grantovi pomoći i medijima da barem izvesno vreme prežive, jer to jesu minimalna sredstva ali u ovoj situaciji kada su lokalni mediji zaista u teškom položaju, svaka pomoć, pa i ove vrste, je čini mi se dobrodošla”.

“ Na duže staze, zapravo, ovaj projekat treba da znači jačanje unutrašnjih kapaciteta samih redakcija za praćenje tema koje su od javnog interesa za građane. Ja mislim da nema većeg interesa za građane od onog da znaju kako se troše njihove pare. Ceo projekat je usmeren na to da građani saznaju kako se troše njihove pare. Novinari će biti edukovani kako da istražuju i kontrolišu trošenje budžetskih para i to će biri dobit za svaku redakciju, jer će kasnije, nakon okončanja ovog projekta, oni moći da se na jedan profesionalan i istraživački način bave ovom temom”, smatra Obradović.

P7010281

Generalni sekretar Lokal presa Snežana Milošević kaže da je ovo “.jedna od retkih prilika kada deset lokalnih medija  potpisuju ugovor  za podršku projektima koji će se u narednih šest meseci baviti temama koje se tiču radnog prava i javnih finansija na lokalu”.

“Ovo je izuzetna prilka da članice Lokalpresa I ostali lokalni mediji,  koji su u okviru ovog projekta dobili mentore i podižu sopstvene kapacitete, na taj način stvarajući kvalitetnije medije za građane na lokalu sa jedne strane, a sa druge strane ovo je i vrsta pomoći lokalnim medijima da jednostavno mogu da u ovom trenutku takve zadatke iznesu”, smatra ona.

Snežana Milošević je dodala I da ovo jeste “podizanje kapacoteta lokalnih medija u smislu da će se sa njima raditi, imaće svoje mentore koji će sa njima zapravo sprovoditi ovaj projekat sa jedne strane,a  sa druge strane imaće neku drugu vrstu mentorstva, odnosno monitoring od strane Loklapresa i NUNS-a koji već odavno imaju iskustva sa radom na velikim projektima EU, tako da će na taj način oni jačati svoj menadžment i svoje pozicije, da bi sutra mogli za takve projekte da konkurišu”, kaže ona.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare