Potpisana deklaracija za unapređenje dijaloga između Parlamenata i novinarskih udruženja Zapadnog Balkana

SKOPLJE

  • Danas se u Parlamentu Republike Severne Makedonije održala regionalna konferencija na temu “Unapređenje dijaloga između parlamenata i novinara Zapadnog Balkana“ koju je organizovalo Udruženje novinara Makedonije (UNM) u saradnji sa Parlamentom Republike Severne Makedonije.
  • Cilj ove Regionalne konferencije bio je da se unapredi dijalog između poslanika nacionalnih parlamenata i udruženja novinara zemalja Zapadnog Balkana u cilju poboljšanja slobode izražavanja kao osnovnog ljudskog prava i jačanje uloge organizacija civilnog društva.

Na ovoj konferenciji, predstavnici četiri parlamenta i novinarskih udruženja Zapadnog Balkana potpisali su zajedničku Deklaraciju za unapređenje dijaloga između parlamenata i novinarskih udruženja Zapadnog Balkana i dogovorili su se da svake godine organizuju regionalnu konferenciju u jednoj od zemalja regiona.

U svom obraćanju predsednik Udruženja novinara Makedonije, Mladen Čadikovski je rekao:“Bez preduslova za slobodnu političku arenu vi poslanici ne možete da služite građanima koji su vas izabrali. Bez preduslova za bezbedan rad novinara, mi novinari ne možemo dostojanstveno da služimo građanima u cilju blagovremenog i nepristrasnog izveštavanja. Zato smo danas zajedno, vi da osetite istinsku odgovornost u vašim poslaničkim klupama, a mi da čujemo i drugu stranu priče. Znam da nismo bezgrešni. Novinarstvo postoji u eri koja se trudi da bude deo propagande i lažnih narativa, ali mi profesionalci imamo obavezu da upremo prstom u one koji prave probleme u našim redovima.“
Predsednik parlamenta Republike Severne Makedonije, Talat Džaferi izjavio je da mu je čast da bude deo jedne ovakve konferencije čiji je cilj poboljšanje dijaloga između parlamenata i novinara. Rekao je da su mediji od velike važnosti za svaku zemlju jer su oni prisutni u svakom delu sveta. Svaki zakon pokazuje slabosti u implementaciji u društvu a zakoni su ti koji su nosioci bezbednosti novinara što je od esencijalne važnosti za svaku državu.

“Moramo da nastavimo da radimo na nejednakom tretmanu novinara kako ne bi bilo napada i pretnji. Treba još mnogo da se uradi ali ova konferencija je dobar početak a potpisivanje zajedničke deklaracije je produbljivanje ove saradnje.“

Pored predsednika parlamenta Republike Severne Makedonije Talata Džaferija i predsednika Udruženja novinara Makedonije Mladena Čadikovskog skupu su prisustvovali: predsednik parlamenta Republike Crne Gore Aleksa Bečić, potpredsednik parlamenta Republike Srbije Radovan Tvrdišić i predstavnik parlamenta Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović.

Prisutnima se obratio i predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić koji je pozdravio inicijativu za saradnju novinara i parlamentaraca i naglasio da je velika odgovornost novinara pri plasiranju informacija, što je sličnost sa poslanicima koji isto tako imaju odgovornost pred građanima koji su ih izabrali. “Ovom konferencijom se postavljaju novi standardi za dijalog između novinara i parlamentaraca“, rekao je Bečić.

Odmah posle njega obratili su se Radovan Tvrdišić i Lazar Prodanović koji su isto tako istakli važnost saradnje obe strane koja će služiti kao podrška za evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i izrazili nadu da će to preći u praksu buduće regionalne saradnje.

Reč su imali i predstavnici novinarskih udruženja Zapadnog Balkana: Dragan Sekulovski, izvršni direktor Udruženja novinara Makedonije, Radomir Kričković, potpredsednik Sindikata novinara Crne Gore, Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja novinara Bosne i Hercegovine. U radnom delu svoje obraćanje imali su Bojan Vasilevski, zamenik generalnog sekretara parlamenta Republike Severne Makedonije, Dragan Bojović, predstavnik parlamenta Republike Crne Gore i Zlatko Vukmirović, šef službe za informacije parlamenta Republike Bosne i Hercegovine.

Konferencija je organizovana u okviru regionalnog projekta “Unapređenje dijaloga između novinarskih udruženja i parlamenata Zapadnog Balkana za jačanje civilnog sektora“, koji je finansiran od strane SIDA u okviru projekta “Zaštita građanskog prostora – regionalni centar razvoja građanskog društva“ koji je implementiran od strane BCSDN.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare