Potpisana Deklaracija o plati za život

BEOGRAD

Na inicijativu Centra za politike emancipacije 18 organizacija civilnog društva i tri sindikata potpisalo je Deklaraciju o plati za život.

Predstavnici tih organizacija i sindikata naveli su da je potpisivanje Deklaracije o plati za život prvi korak u stvaranju široke koalicije koja će se boriti za bolji životni standard svih radnica i radnika u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Najavljena je podrška radničkim zahtevima u pregovorima oko minimalnce cene rada za narednu godinu, kao i pritisak na institucije da proračun realnih troškova života uđe u zvanične statistike Srbije i postane  parametar prilikom utvrđivanja minimalne cene rada.

Bojana Tamindžija iz Centra za politike emancipacije rekla je da je plata za život plata koja pokriva realne troškove elementarnog pristojnog života.

Ona je naglasila da prema regionalnom proračunu Clean Clothes Campaign mreže, minimalna zarada u Srbiji pokriva tek jednu trećinu iznosa plate za život.

Istraživačica Sarita Bradaš istakla je da u Srbiji tek 10 odsto zvanično zaposlenih prima platu za život.

Zoran Ilić iz Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost rekao je da je minimalac postao praksa, a da bi trebalo da bude izuzetak.

Reprezenativni sindikati su saglasni da je minimalna potrošačka korpa problematična, ali naglašavaju da minimalna zarada ne dostiže ni takvu potrošačku korpu.

Autor Alternativnog zakona o radu Mario Reljanović naglasio je da plata za život ima svoje mesto u novom zakonu i istakao da minimalna zarada treba da čuva osnovni kvalitet života svih radnica i radnika i da ne sme biti politički ispregovarana kategorija.

Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović rekao je da je problem što se o minimalnoj zaradi ne pregovara nego se unapred o njenom iznosu izjasni vrh države.

On je dodao da predloženo povećanje od 14 odsto za narednu godinu ne prati stopu inflacije i ocenio da će se na taj način životni standard radnica i radnika Srbije dodatno srozati.

Milica Marinković, iz Inicijative za socijalna i ekonomska prava A11, istakla je da je borba za platu za život borba za jedno od osnovnih ljudskih prava i u isto vreme predstavlja borbu protiv siromaštva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare