Potpisan protokol Grada i pravosuđa o medijaciji

NIŠ

                   Grad Niš, JKP ”Mediana”, Viši i Osnovni sud potpisali su juče u Gradskoj kući protokol o saradnji u rešavanju sudskih sporova medijacijom, kako bi se uštedela sredstva iz gradske kase za sudsko sporenje sa građanima, a sudovi se rasteretili dugotrajnih postupaka.
            Grad je zainteresovan da sporenje sa Nišlijama koje su ga tužile za faktičko zauzeće zemljišta prilikom infrastrukturnih radova, rešava na miran i jeftiniji način  putem sudskog posredovanja, odnosno, procesa dogovora sa građanima. Reč je o tužbama građana, kojima je zauzet deo zemljišta u njihovom vlasništvu, primera radi, prilikom izgradnje pojedinih ulica ili vodovodne i kanalizacione mreže. A postupak medijacije je znatno jeftiniji i kraće traje u odnosu na uobičajeni sudski postupak, te se smatra da je u interesu svih uključenih, odnosno Grada, građana i sudova, koji bi na ovaj način smanjili obim posla.
              “Potpisivanjem ovakvog protokola sa sudovima stvaraju se uslovi da uredimo jedno polje, koje je iziskivalo velike troškove, da rešavamo sporove sporazumom”, rekao je Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.
           JKP “Mediana” u toku ove godine do sada je imala trošak od 7,2 miliona dinara zbog tužbi za nadoknadu štete građanima koje su napali i povredili psi lutalice, a prema proceni Dragoslava Pavlovića, direktora ovog javno-komunalnog preduzeća, taj trošak bi do kraja godine mogao da naraste na oko 10 miliona dinara. Prethodnih godina ovakvi sporovi su koštali preduzeće prosečno od oko osam do 12 miliona dinara.    
             “To za nas nije beznačajan iznos, pa želimo da putem medijacije smanjimo troškove i uštedimo sredstva”, rekao je Pavlović.
             U slučajevima posredovanja između stranaka u sporu sudovi im najpre predočavaju tu mogućnost, a ukoliko do toga dođe, obezbeđuju medijatore i overavaju sporazum posle dogovora dve strane, pa se na ovaj brz i jeftiniji način za stranke u sporu ujedno i sudovi efikasnije rasterećuju broja sudskih predmeta.    
              “Dužnost suda je da omoguići što jednostavnije i brže rešavanje sporova. A sporazum dve strane podrazumeva i njihov kompromis. Postupak posredovanja je u interesu Grada, građana i sudova. U svetu je izuzetno visok procenat rešavanja sporova putem medijacije”, istakao je Zoran Krstić, v.d. predsednika Višeg suda u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare