Potpisan Memorandum o akademskoj razmeni izmedju SAD i Kosova

PRIŠTINA

Ambasador Sjedinjenih država na Kosovu Greg Delavi i ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju Republike Kosovo Arsim Bajarami potpisali su danas u Narodnoj biblioteci u Prištini Memorandum o razmevanju (MoU) o programu akademske razmene Fulbrajt.

Ovaj Memorandum je nastavak uspešnog programa razmene obrazovanja koji je od 2008. godine uključio preko 80 studenata i stipendista iz Sjedinjenih država i Kosova, saopštila je ambasada SAD u Prištini.

Vlada Kosova je danas obećala podršku od 1,5 miliona evra za naredne pet godine za program Fulbrajt-doprinos koji je predviđen da počne sa sprovođenjem akademske 2016.-2017. godine i biće nastavljen do akademske 2020.-21. godine.

“Pozdravljamo ovu iniciajtivu koja će znatno povećati broj rapoloživih stipendija, i nadam se da će ova podrška pomoći u usavršavanju budućih lidera“, rekao je američki ambasador Delavi.

On je čestitao Vladi Kosova na ovoj značajnoj investiciji.

„Decenijama od danas, osvrnućemo se  na ovaj dan koji će biti zapamćen kao važan za budućnost Kosova – sa stotinu bivših Fulbrajt studenata koji će steći značajno novo znanje iz svojih oblasti ekspertize, i izgraditi mostove stalne saradnje između Sjedinjenih država i Kosova“, rekao je Delavi.

 

Fulbrajt program je vodeći međunarodni program obrazovne razmene koji se odvija pod pokroviteljstvom Vlade SAD, a zamišljen je tako da unapredi međusobno razumevanje između američkog naroda i naroda iz drugih zemalja. Ovaj program je osnovan 1946. na osnovu zakonu koji je predložio pokojni senator Dž. Vilijam Fulbrajt (J. William Fulbright) iz države Arkanzas, finansiran uglavnom od strane Kongresa Sjedinjenih američkih država, i sproveden od strane Biroa za obrazovanje i kulturne poslove američkog Stejt departamenta.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare