Postavke izložbe “15 godina Vekovnika” istovremeno u Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Srbiji

LESKOVAC

Jedinstveni događaja u srpskom i balkanskom stripu – otvaranje i paralelno trajanja čak tri postavke izložbe “15 godina Vekovnika” u Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Srbiji. Marko Stojanović, autor, podseća da se izložba “15 godina Vekovnika”, koja u sebi sakuplja naslovne strane domaćih i stranih stripskih i književnih izdanja, kao i postere i plakate povezane sa strip serijalom “Vekovnici”, prvo našla pred publikom iz Niša, Raške i u dva različita izložbena prostora u Beogradu, došlo je i do njenog iskoraka van granica Srbije.

Vekovnici Brašov

„Tako je 5. Bratunački festival stripa, jedan od svega nekoliko u Bosni i Hercegovini, svoj jubilej od pet godina postojanja rešio da obeleži postavivši izložbu “15 godina Vekovnika” kao centralni deo festivala. Festival je stoga otvoren 4. avgusta u novoizgrađenoj zgradi Opštinske uprave Bratunac upravo ovom izložbom. Ubrzo potom, nakon jedinog Masterklasa u Rumuniji u Brašovu na kome sam ja kao predavač iz Leskovačke škole stripa uz rumunske kolege Oktava Unugreanua i Viktora Družinija obučavao 12 mladih crtača sa svih Umetničkih akademija u Rumuniji od 7. do 13. avgusta, gde je usledilo novo otvaranje izložbe u Brašovu u Rumuniji. Naime, 11. avgusta Festival istorijskog stripa, koji je ove godine trajao paralelno sa Masterklasom 11-13. avgusta u Regionalnom istorijskom muzeju u Brašovu, takođe je, kao i Bratunački festival stripa pre njega, učinio posebnu čast “Vekovnicima” i njihovom tvorcu otvorivši festival izložbom “15 godina Vekovnika”. Direktor muzeja Nikolaj Pepene je na otvaranju rekao da je prostor u kome se nalazi izložba u Muzeju inače mesto stalne postavka koja se po prvi put u istoriji muzeja pomera zbog neke druge izložbe i da je to urađeno zbog važnosti koju Brašov, leskovački grad pobratim po stripu, pridaje ovoj izložbi. Takođe je dodao da će izložba zbog velikog interesovanja rumunske publike biti postavljena tokom čitavog avgusta. Treća po redu, ali nikako najmanje značajna postavka ove izložbe, otvarena je 17. avgusta u Pozorišnom muzeju u Zaječaru u u organizaciji Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović” Zaječar. Ova izložba se razlikuje od ostalih, jer sam upravo ja bio zadužen za stručno vođenje.“

Marko Stojanović, tvorac serijala, njegov scenarista i urednik kaže i da, kada je sredinom juna bio pozvan da na prvom Strip trip festival u Skoplju u Makedoniji gostuje povodom serijala “Vekovnici”, je bio pomalo zatečen kad jer je video da je organizator festivala tribinu naslovio “Balkanski fenomen: Vekovnici”.

„Jednostavno, nisam nikada o “Vekovnicima” tako razmišljao, iako je na serijalu radilo više od 200 crtača sa prostora čitavog Balkana i iako je širom Balkana i objavljen. Onda je jedini hrvatski strip mesečnik ”Strip Revija Večernjeg lista” jula objavio novi album “Vekovnika”, legendarni bugarski časopis “Duga” zatražio nove epizode za objavljivanje za svoj sledeći broj, a usledili su i pozivi iz Bratunca, Brašova i Zaječara za izlaganje izložbe “15 godina Vekovnika” tokom avgusta. Veseli što su sva tri prostora za izlaganje nekako drugačiji – u Bratuncu je postavka izložena u tek izgrađenoj zgradi Opštinske uprave, a u Brašovu i Zaječaru su u pitanju muzeji, Istorijski i Pozorišni. Ipak, ono što mi je fascinanatno je nešto drugo. Naime, skrenuta mi je pažnja za vreme otvaranja izložbe u Brašovu da se dešava nešto što je toliki raritet da se, koliko je to bar meni poznato, nikada do sada nije desilo na Balkanu, a možda i šire.

U pitanju je naime činjenica da je ista izložba u istom trenutku postavljena u tri različite zemlje Balkana, što je nešto što se po prvi put dešava, kako su mi domaćini iz Rumunije predočili, ne samo na polju stripa već i mnogo, mnogo šire. I sad, suočen sa svim ovim dešavanjima, iako i dalje nisam sasvim siguran da se u potpunosti slažem, počinjem da bar delimično razumem zašto su u organizatori prvog festivala stripa u Skoplju “Vekovnike” proglasili – fenomenom Balkana.” (kraj) IS/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare