Post-kovid sindrom kod dece opasniji od kovida

NIŠ

Post-kovid sindrom javlja se nekoliko nedelja nakon pika epidemije, trenutno na dečijoj klinici u Nišu nema pacijenata sa ovim sindromom, ali su lekari na oprezu, kaže profesor dr Emilija Golubović, direktorka Klinike za dečije interne bolesti UKC Niš

*Sindrom podrazumeva višednevnu povišenu telesnu temperaturu, osip po kozi, pa i konjuktivitis

  Pedijatri se sve češće  suočavaju sa zdravstvenim problemima kod dece koji su direktna posledica preležanog koronavirusa. Sindrom je nazvan post-kovid i znatno je opasniji po zdravlje deteta od same virusne infekcije, kaže profesor dr Emilija Golubović, direktorka Klinike za dečije interne bolesti UKC Niš.

                        “Post-kovid sindrom o kome stalno pričamo obično se javlja nekoliko nedelja posle pika epidemije tako da se još uvek ne opuštamo. Pik epidemije je prošao ali post-kovid se obično sreće dve do tri pa i četiri nedelje posle pika. U ovom trenutku nemamo ni jedno dete koje je  ugroženo i ima post-kovid sindrom”,  kaže dr Emilija Golubović i dodaje:

                       “Invekcija  kovida daje mnogo blažu kliničku sliku od sindroma post-kovida koji je nekada i životno ugrožavajući.Javlja se najčešće kod dece koja nemaju tako težak oblik kovid infekcije. Ne moraju čak ni da znaju da su preležali kovid. To vidimo na osnovu prisustva antitela tokom boravka na klinici”.

                  Sindrom podrazumeva višednevnu povišenu telesnu temperaturu, osip po kozi, pa i konjuktivitis. U težem obliku, prerasta u sistemsko oboljenje.

                  “Deca veoma brzo imaju progresiju kliničke sintomatologije u tom smislu da dolazi do pada  pritiska, poremećaja funkcije mnogih organa u organizmu, pre svega jetre, srca. To je sindrom koji zahteva da se o njemu razmišlja i obavezno decu koja imaju visoku temperature nekoliko dana uputiti na kliniku kako bi lečenje počelo na vreme”, ističe dr Emilija Golubović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare