Posmatrači: Favorizovanje vlasti

BEOGRAD

Članovi međunarodne posmatračke misije koji su pratili predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji naveli su danas da je niz propusta doveo da favorizovanja kandidata vladajućih partija i dodali da bi zvanične podatke sa birališta trebalo da objavi odgovarajuće telo, kao što je Republička izborna komisija (RIK), pre nego što to učine kadidati.

Podaci o odzivu birača se obično objavljuju vrlo brzo i više bih voleo da je to učinio RIK, izjavio je koordinator posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Kirjakos Hađijani.

On je konstatovao da su neravnopravni pristup medijima, pritisak na glasače zaposlene u državnom sektoru, neravnomernost u finansiraju kampanje i zloupotreba državih sredstava doveli do neravopravnih uslova za učesnike izbora.

Mediji su pratili sve učesnike izbora, ali je većina državnih i privatnih televizija sa nacionalnom frekvencijom davala prednost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vladajućoj koaliciji, smanujući mogućnost biračima da dobiju punu informaciju, rekao je Hađijani.

On je izjavio da je dan izbora bio miran, ali da je uočen niz nedostataka, kao što su odsustvo tajnosti glasanja, glasanje grupa ljudi i prisustvo osoba koje su neovlašteno pratile birače.

Hađijani je ocenio da je prebrojavanje glasova bilo efikasno, ali ne i transparentno.

Šef delegacije Evropskog parlamenta Tajs Rojten je izrazio žaljenje što RIK ne samo da nije objavila zvanične izbore, već je u nedelju uveče prestala da radi.

Zato su rezultate objavili kandidati na izborima, što bi trebalo da učini RIK, rekao je Rojten i dodao da kupovina glasova zahteva reakciju parlamenta i vlade, kako bi se izbegla.

Rojten je naveo da na nekim biračkim mestima nije bila garantovana tajnost glasanja i osudio je fizički napad na lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića.

U medijima je tokom kampanje bila prisutna zloupotreba državnih funkcija i predstavnika vladajuće koalicije. Dobili smo podatke o pritiscima na glasače, a jedinstveni birački spisak i dalje nije dovoljno ažuriran, što omogućava da glasači dolaze na birališta u Beogradu iz drugih gradova, izjavio je Rojten, uz poruku da će Evropska unija pratiti razvoj događaja u Srbiji.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Aleksandar Počej je izrazio žaljenje što većina medija nije izbalansirano pratila izbornu kampanju.

Brindis Haraldsdotir iz delegacije Parlamentarne skupštine OEBS je ocenila da je neophodan nastavak reformi izbornog sistema, kao i bolja informisanost birača.

Ukoliko rešenja nisu transparentna, stvara se nepoverenje prema strankama, konstatovala je Brindis Haraldsdotir.

Šef posmatračke misije OEBS Daglas Vejk je naveo da je izbore pratilo više od 360 međunarodnih posmatača.

Vejk je izjavio da su nedavno u Srbiji usvojene promene izbornog sistema, ali da su potrebne daljne reforme, vezane za transparentnost finansiranja kampanje, ravnopravan pristup medijima, odgovornost za krivična dela počinjena tokom kampanje i samih izbora, kao i uključivanje nevladninih organizacija (NVO).

Očekujemo reforme i njihovo sprovođenje, da bi se obezbedili ravnopravni uslovi za sve učesnike izborne trke. Tome treba da doprinesu mediji i NVO, kako bi glasači mogli da biraju na osnovu relevantnih informacija, rekao je Vejk.

On je najavio da će posmatračka misija OEBS ostati u Srbiji još desetak dana, kako bi ispratila ceo izborbi proces.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare