Poslednjih godina povećan broj malignih oboljenja

VRANJE

U Službi patologije Zdravstvenog centra u Vranju povećan je broj endoskopskih biopsija tumora dojke, tumora kože, ginekoloških tumora i tumora prostate, kaže načelnica dr Milja Mitrović.

„Osim zdravstvenih usluga koje radimo za građane Vranja i Pčinjskog okruga, kod nas se rade analize materijala koje nam dolaze iz zdravstvenih ustanova sa teritorije Kosovskog Pomoravlja iz Raniluga, Pasjana, Šilova iz Gračanice“, dodaje doktorka.

„U periodu od 1. januara do 15. jula ove godine u Službi patologije, Zdravstvenog centra Vranje, pruženo je 90 zdravstvenih usluga endoskopskih biopsija, dok je u celoj 2020. godini urađeno 213 usluga enodskopskih biopsija, a taj broj za celu 2015. godinu iznosio je 150“, navodi dr Mitrović.

Presek svih zdravstvenih usluga koje su od početka godine do sredine jula urađene u ovoj službi, iznosi 6.035 i ove zdravstvene usluge obuhvataju izradu i patohistološki pregled tkivnih uzoraka.

Citoloških analiza je bilo 125, a urađena je jedna kliničko patološka obdukcija fetusa.

U 2020. godini je pripremljeno i patohistološki pregledano 10.625 tkivnih uzoraka, urađene su 102 citološke analize i tri kliničko patološke obdukcije (fetusa i neonatusa).

„U proseku, godišnje se u Službi patologije uradi i analizira oko 17 hiljada tkivnih preseka. Kod nas se radi osnovno hemotoksilin-eozin bojenje i za imunohistohemijske analize parafinski tkivni blokovi i pločice upućuju se u našu referentnu ustanovu, Centar za patologiju, Univerzitetsko kliničkog centra Niš“, kaže načelnica Službe za patologiju.

Dr Mitrović ukazuje da je pored porasta broja obolelih od malignih bolesti, nažalost, u poslednje vreme među pacijentima sve više mlađih osoba.

„Obrada biopsijskih i operativnih materijala vrši se ručnom metodom. Obrada tkivnih materijala od momenta kada patolog uradi uzorkovanje do izrade gotovih preparata za analizu je četiri dana. Period čekanja na patohistološki nalaz, u zavisnosti od toga da li se radi o biopsijskom ili operativnom materijalu je u proseku od pet do 10 dana. Kada je u pitanju kliničko patološka obdukcija izveštaj se čeka oko mesec dana i za citološke analize je od dva do pet dana“, kaže dr Mitrović.

U Službi patologiji Zdravstvenog centra Vranje rade tri lekara specijalista patološke anatomije, dr Milja Mitrović, dr Marija Trajković i dr Gabrijela Stojanović, kao i četiri tehničara i pomoćnik obducenta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare