Posle pauze od tri decenije Niš dobio dobrovoljna vatrogasna društva

NIŠ

Posle više decenija pauze Grad Niš je dobio dva dobrovoljna vatrogasna društva, „Nais“ i „Jedisntvo“ iz Gornjeg Matejevca, koja će u slučaju vanrednih situacija na poziv Kriznoz štaba Grada Niša priteći u pomoć građanima da zaštite njih same i njihovu imovinu. Smotra dobrovoljnih  vatrogasnih društva je izvršena je u Parku heroja preko puta Gradske kuće, a komandatima je zastave predala gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je nakon toga u pratnji pomoćnice Vladislave Ivković i gradskog većnika Nenada Stankovića izvršila smotru. Predstavljena je i oprema kojom dobrovoljna vatrogasna društva raspolažu, a na zadatku će se, kada to bude potrebno, naći oko 60 pripadnika ovih društava.

                           „Jako je važno da Grad Niš sa gotovo 300.000 stanovnika ima dobrovoljna vatrogasna društva. U ovom trenutku su dva sa 60 ljudi i to je jedna vrsta sigurnosti. U svakom trenutku kada proglasimo vanrednu situaciju možemo da računamo na dobrovoljce. Mnogo puta je do sada praksa pokazala da su nam dobrovoljci jako važni kada se dogodi neka elementarna nepogoda, naravno uz naše tradicionalne snage, vojsku, policiju, Crveni karst i druge subjekate“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                           Grdaonačelnica Niša se zahvalila Gradskoj opštini Niška Banja koja je svoja vozila koja su dobili kroz IPA program ustupila dobrovoljnim vatrogasnim društvima da ih imaju u svom sastavu i koriste.

                           „Kao Grad upotpunićemo opremu ovih društava i na taj način ih ojačamo kako bi bili što efikasniji u svom radu“, dodala je Sotirovski.

                            Goran Milovanović je predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Nais“ koje ima 30 članova. Društvo je formirano krajem protekle godine, a sada je i registrovano.Svi članovi ovog društva prošli su obuku u Srpsko-ruskom humanitranom centru. Pozvao je građane koji su zaiteresovani da im se pridruže.

                           „Da bi neko bio dobrovoljni vatrogasac potrebno je da to voli, da želi da pomaže ljudima u nevolji. Osim ljubavi potrebno je prođu i odgovarajuću obuku, a nakon toga mogu da se pridruže ostalim dobrovoljcima“, istako je Milovanović.

                           Denis Stojanović je dobrovoljni vatrogasac u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu „Nais“.

                          „Moj motiv da se prijavim za dobrovoljnog vatrogasca je želja da pomognem ljudima koji su u nevolji i kada im je potrebna pomoć“, naglasio je Stojanović.

                          Miodrag Jovanović je iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Jedinstvo“ iz Gornjeg Matejevca.

                           „Priključio sam se vatrogascima dobrovoljcima iz humanitarnih razloga. Želim da pomognem građanima kada im je pomoć potrebna, a Matejevac pokriva veliku površinu. Najveći rizici kod nas su nekontrolisani požari na divljim deponijama, na poljima kada se pale ostaci posle žetve i slično“, objašnjava Jovanović.                           Prvo vatrogasno društvo u Nišu osnovano je 1933. godine, a vremenom su ukidana. Danas na teritoriji našeg grada postoje dva dobrovolja vatrogasna društva “Nais” i “Jedinstvo” koja

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare