Posle 13 godina objavljen Vlasotinački zbornik

VLASOTINCE
U prostorijama vlasotinačke narodne biblioteke ,,Desanka Maksimović”, posle 13 godina apstinencije od poslednjeg izdanja zbornika predstavljen je prisutnima Vlasotinački zbornik 4. Ovo zakasnelo izdanje ovog zbornika za izdavača potpisuje Narodna Biblioteka ,,Desanka Maksimović”, a za izdavača Srboljub Takić, direktor ove kulturne ustanove.

Štampanje Vlasotinačkog zbornika 4. finansirala je Skupština opštine Vlasotince u tiražu od 200 primeraka, a svoje pisane priloge ima 23 autora na čak 349 strana.
Za čitaoce mnogo je interesantnih zapisa u ovom zborniku, a za mnoge i saznanje o onome što mnogi, od njih nisu, znali a sve se odnosi na događaje i teme iz života i istorije Vlasotinca i bliže okoline, kao i o mnogim ljudima koji su ostavili poseban pečat za ovaj kraj na jugu Srbije.
Izuzetno su zanimljivi prilozi najvećeg broja autora kao što je Stojan K.Kocić, i njegov tekst ,,Svadbene pesme i običaji Leskovačkog kraja”, zatim Dragana D.Vidosavljevića koji je koji je predstavio dr Jovana Jovanovića (1845-1909), sreskog lekara u penziji iz Vlasotinca, osnivača zadužbine Jovanijanum, kao i priča o Hadži Tomi Maniću (1870-1954). Izuzetno zanimljiva priča je ovdašnjeg autora profesora književnosti Saše Z. Stankovića, koji je sročio prilog pod naslovom ,,Vlada Ilić – Vlasotinčanin na čelu Beograda”, a Srboljub Takić napisao ,,Izdavaštvo fondacije darovitih Hristifor Crnlović”. O ,,Pčelarstvu u Vlasotinačkom kraju” piše Nikola Mitrović, a njegov sin Vladimir u tekstu ,,Reintrodukcija jelenske divljači na području Čemernika”, od 2000. do 2013.godine.

Predstavljanje Vlasotinačkog zbornika, foto: Vlastimir Stamenković/JUGpress


Na predstavljanju Vlasotinačkog zbornika 4. najviše reči bilo je o tome kako održati kontinuitet štampanja ovog zbornika, jer predhodni broj bio je štampan pre 13 godina. Bez obzira na sve probleme koji se javljaju, a najveći problem je finansiranje štampanja samog zbornika, dok je mnogo autora koji su spremni da u pisanoj formi napišu mnogo toga zanimljivog iz vlasotinačke opštine, a za sve to mnogi i ne znaju.
Na predstavljanju ovog četvrtog zbornika okupili su se uglavnom autori tekstova koji su pojašnjavali svoja kazivanja u svojim tekstovima i gotovo aklamacijom su se svi složili da ni po koju cenu ne sme se desiti da se prestane izdavanjem vlasotinačkog zbornika.

Predstavljanje Vlasotinačkog zbornika, foto: Vlastimir Stamenković/JUGpress

  • ” Dugačak je period od 13 godina od poslednjeg broja i zato ako želimo kontinuitet moramo sve učiniti da to vreme skratimo i dovedemo u mnogo kraćem vremenskom roku. Naravno da ima problema i sa servisiranjem troškova štampanja zbornika, ali u tom delu očekujem razumevanje lokalne samouprave. Mišljenja da naredni zbornik ugleda svetlost dana u roku, ne dužem, od pet godina”, rekao je Srboljub Takić. (kraj) VS/AM
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare