Porodice koje su ostale bez stanova u požaru i dalje od grada traže rešenje

NIŠ

U odborničkoj grupi „ Niš moj grad“ smatraju da grad Niš treba pod hitno da reši problem porodica koje su u požaru u ulici Aleksandra Medvedeva u Nišu ostale bez svojih domova. Oni kažu da grad treba da da u zakup bez naknade 10 stanova u ulici Majkovskog u Nišu ovim porodicama. Gradonačelnica Niša Dragan Sotirovski kaže da ti stanovi nisu za dodelu nego za prodaju a da im je grad ponudio u zakup gradske stanove, koje su oni odbili.                          Deset porodica iz Niša koje su nakon požara u ulici Aleksandra Medvedeva ostale bez krova nad glavom ponovo traže od grada Niša da im pomogne. Kažu da su dobili obećanje da će se njihov problem trajno rešiti. Od požara su više puta menjali smeštaj.

 “U prvo vreme smo bili kod moje majke u stanu od 35 kvadrata, suprug, dvoje male dece i ja. Jedno dete ide u školu “Radoje Domanović” i mora da putuje što nama otežava situaciju. Uslova za život nije bilo jer je stan mali. Morali smo da se iselimo i sada plaćamo stan. Novac smo u neđuvremenu potrošili na kiriju i sada smo bez ičega”, kaže  Neda Stefanović čiji je stan izgoreo u ulici Aleksandra Medvedeva.

                         Vesna Stojanović koja je, takođe, ostala bez stana, uputila je molbu gradu “da se urazumi”.

                          “Molimo grad da nam pomogne da se skućimo i da dobijemo krov nad glavom. Tamo sam živela 45 godina a stan sam nasledila od majke koje ga je dobila odlukom radničkog saveta Građevinara.Nismo tamo živeli na divlje i niko ne bi mogao da nas iseli odatle da se nije desio požar”, kaže Vesna Stojanović.

                        Stanovi koji su izgoreli su vlasništvo preduzeća Građevinar.

                       “Dobili smo zvanični dokument gde kažu da oni nisu bili vlasnici tih stanova i sve što imaju, imaju sa Građevinarom a ne sa Gradom. Grad je sasvim ljudski hteo da im pomogne sa smeštajem u stanovima koji pripadaju gradu. Oni su odbili tu vrstu pomoći i uzeli su novac i šta sada dalje”, objašnjava gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Dodaje da su ovim porodicama bili ponuđeni socijalni stanovi koji su u vlasništvu grada.

                       “Grad može i želi da da socijalne stanove tim ljudima čiji su stanovi izgoreli u požaru  ali većina tih ljudi nije želela da  prihvati te stanove i da plaća mesečni zakup koji je između šest i sedam hiljada dinara. Uz to, taj zakup bi njima pokrio Centar za socijalni rad. Čak se jedna porodica uselila, pa joj nije odgovorao stan i iselila se. Tada smo odlučili da im damo novac, dobili sup o 250.000 od Grada za svaku porodicu, plus po 100.000 dinara od GO Crveni krst, zatim po 20.000 dinara od GO Mediana. Dobili su pomoć i u hrani i garderobi in a taj način smo pokušali d aim koliko, toliko olakšamo život. Oni nisu hteli i šta sada dalje da radimo”, istakla je Sotirovski.

                       Odbornička grupa Niš moj grad uputila je odborničku inicijativu ka Skupštini grada sa zahtevom da se ovim porodicama daju u zakup bez naknade stanovu u ulici Majkovskog u Nišu.

                      “Mojom odborničkom inicijativom zahtevam da Grad  ovim porodicama da 10 gradskih stanova u zakup bez naknade u ulici Majakovski po modelu koji je korišćen za porodice iz Mramora i Krušca koje su zbog klizišta ostale bez svojih kuća, ili  da s ena nekoj postojećoj gradskoj parceli izgradi zgrada u kojoj će oštećene porodice dobiti stanove”, stoji u zahtevu  Miodraga Stanković, odbornička grupa “Niš moj grad”.

                    “Stanovi u ulici Majakovskog nisu za dodelu već za prodaju. To radi Gradska stambena agencija koja sa gradom, osim što je grad njen osnivač, nema nikakve druge veze. Oni su mogli, ako nemaju para da kupe, da konkurišu za zakup stanova jer je deo ovih stanova namenjen upravo zakupu.Cena zakupa je, takođe, simbolična, a kako su iz kategorije socijalno ugroženih grašana Centar za socijalni rad bi, takođe, pokrivao taj zakup.Da li jeneko konkurisao ili nije ne znam”, objašnjava Sotirovski.

                   Požar na stambenom objektu u ulici Aleksandra Medvedeva u Nišu izbio je 8. aprila ove godine. Tada je potpuno izorelo 10 stambenih objekata .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare