“Porečje” nastavlja da podržava sakupljače i uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine

LESKOVAC-VUČJE

Nevladina organizacija ,,Porečje“ iz Vučja, uz podršku Мinistarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, pokreće projekat „Jačanje kapaciteta romskim udruženjima sakupljača u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine”.

Projekat će biti realizovan na teritoriji  gradova Leskovac i Vranje i opština Vlasotince i Vranjska Banja. 

Cilj ovog projekta je unapredjenje kapaciteta romskih udruženja sakupljača i pokretanje dijaloga sa lokalnim vlastima o daljim koracima na zaštiti životne sredine na jugu Srbije. 

Ovim projektom će biti obuhvaćena četiri udruženja  sa ukupno 120 sakupljača koji se bave ovom delatnošću.

Za njih će biti organizovana obuka o pravilnom rukovanju sekundarnim sirovinama, koje u pojedinim slučajevima zbog svojih karakteristika mogu biti opasne po zdravlje ljudi.

Projekat će pokušati da pokrene dijalog o primeni Lokalne strategije o upravljanju otpadom, ali i Nacionalne strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja od 2016. do 2025. godine.

“Znamo da sakupljači sekundarnih sirovina predstavljaju važne aktere u procesu sakupljanja i sortiranja komunalnog otpada u opštinama i gradovima u Republici Srbiji. Ovom delatnošću se mahom bave Romi i Romkinje, koji čine nezaobilazan faktor kada govorimo o komunalnom otpadu. Ovaj projekat biće posvećen njima. Usvajanjem novih znanja i pokretanjem dijaloga sa lokalnim samoupravama stvoriće se uslovi za potpunu legalizaciju poslovanja sakupljača. Sve aktivnosti na projektu su uskladjene sa preporukama relevantnih strateštkih dokumenata”, kažu u udruženju “Porečje” iz Vučja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare